Bosnanın Kadın Şehitlerinden Kahraman Fadila Zuta.. » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Mart 2024 - 09:49

Bosnanın Kadın Şehitlerinden Kahraman Fadila Zuta..

Bosnanın Kadın Şehitlerinden Kahraman Fadila Zuta..
Son Güncelleme :

22 Eylül 2022 - 18:32

SARAYBOSNA SAVUNMASI BOŞNAKLARIN KAHRAMAN KADIN ASKERİ FADİLA OCAKOĞLU JUTA, ZUÇ TEPESİ MUHAREBESİNDE AĞIR YARALANMIŞ, 2 GÜN SONRA HASATENEDE ŞEHİT OLMUŞTU. RUHU ŞAD OLSUN …
 
“Ne, nereye gidiyorsunuz? Arkamdan gelin, ileri ! Düşman geçerse çocuklarımızı katledecekler. Korkak fareler gibi kaçıp çetniklerin Saraybosna’ya girmelerine izin mi vereceğiz? Önce bizi öldürmeleri gerekiyor, sonra Saraybosna’ya girebilirler.”
– “Šta je, gdje ćete? Naprijed za mnom. Dušman će nam poklati djecu kad prođe. Zar da k’o miševi pustimo da prodru u Sarajevo. Neka prođu kad nas ne bude.“
Fadila Ocakoğlu Juta, 14 Mart 1958’de Gorajde’de doğdu. 20.09.1992”de Juç (Žuč), Saraybosna tepesinde, bir asker olarak savaştı ve apır yaralandı. Hastanede şehit oldu., 1. Motorlu Tugay’ın bir üyesi idi. Ölümünden sonra, 1993’te en yüksek savaş ödülü olan “Altın Zambak” ve 1994’te “Kılıçlı Altın Arma Nişanı” ile ödüllendirildi.
 
– Fadila Odžaković Žuta je rođena 14.03.1958. godine u Goraždu.. Poginula je 20.09. 1992. godine na brdu Žuč – Sarajevo, kao vojnik, pripadnik 1. motorizovane brigade. Posthumno je 1993. godine odlikovana najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan” a 1994. godine „Ordenom zlatnog grba sa mačevima“.
 
Bağımsız, BM üyesi Bosna Hersek Cumhutiyeti’ne yapılan saldırganlığın başlangıcında, hem bir sağlık görevlisi hem de bir savaşçı olarak Cumhuriyet Ordusu’na (RBiH) katıldı. Bazı Saraybosna birlikleriyle birleşerek 1.Motorlu Tugay, yani 1. Glorious 111. Bahadırlar Tugayı’na dönüştürülen 13. Pofalitsa-Velesitsa Tugayı’nın bir üyesiydi.
 
– Na početku agresije priključila se Armiji RBiH u kojoj je bila i medicinar i borac. Bila je pripadnica 13. pofaličko-velešičke brigade, koja je udruzivanjem sa nekim od sarajevskih jedinica preformirana u 1. motorizovanu brigadu odnosno 1. slavnu 111. vitešku brigadu.
 
18 Eylül 1992’de Saraybosna savunmasının kahraman Kadın Askeri önlerinde canlı kalkan olarak kattıkları yakalananmış esir Boşnak sivillerle saldıran Çetnik saldırganlarından Saraybosna’yı savunma mücadelesinde ağır yaralandı ve iki gün sonra Saraybosna Askeri Hastanesinde öldü. Yaralandığında kendisine hemen yardım edilmesine izin vermedi, silah arkadaşları ile savaşmaya devam ederek onları savaşmaları için cesaretlendirmişti (Juç (Žuč) tepesi muhraebesi Boşnakların zaferi ile sonuçlanmıştı).
 
– 18. septembra 1992. godine sarajevska heroina je teško ranjena u borbi za odbranu Sarajeva od četničkog agresora koji su kao „živi štit“ ispred sebe vodili zarobljene bošnjačke civile a umrla je dva dana kasnije u Vojnoj bolnici u Sarajevu. U momentu ranjavanja nije dozvolila da joj se odmah ukaže pomoć, već je svoje saborce hrabrila da nastave da se bore
 
 
Nusret SANCAKLI’dan Alıntı

YORUM YAP