Boşnaklık Testi... » Boşnak HaberBoşnak Haber

8 Mayıs 2024 - 19:04

Boşnaklık Testi…

Boşnaklık Testi…
Son Güncelleme :

25 Ağustos 2018 - 6:43

Türkiye’nin etnik yapısı içinde ciddi bir rakama sahip olan ve çeşitli rivayetler söylense de ortalama 4 milyon Boşnaklar ve yine Boşnaklar kadar bir potansiyel olan Arnavut kökenli vatandaşlarımız için Milli Eğitim Bakanlığımız ” Yaşayan Diller ve Lehçeler ” adıyla seçmeli Boşnakça ve Arnavutça dersleri verme kararı aldı.Bu güzel bir gelişmeydi..Çünkü ülkemizde yaşayan biz Boşnaklar 3.ve 4. kuşaktan itibaren kendi ana dilimizi yitirmek üzereyiz. Şu an gençler ve çocuklarda Boşnakça konuşulmamakta çünkü bilinmemekte veya öğrenme ihtiyacı duyulmamaktadır.

Bakanlığımızın aldığı bu karar gayet yerinde ve ihtiyacı karşılayacak niteliktedir.. Peki geçen sene bu konuda neler oldu ve bu sene neler olacak ve olmalı ? Sizi sikmadan biraz hasbihal edelim. 17 Eylül’de okullar açılacak. Bosnakça yine seçmeli ders olacak.. Ama bizim Boşnaklar bu derse ne kadar teveccüh edecek.?? Kaç kişi okul müdürlüğü ile görüşüp 2017’de Arnavutça ile birlikte tanınan seçmeli ders hakkını ” Söke Söke ” kullanacak ? Geçen sene ne kadar katılım oldu ? Kaç kişi bu hakkını kullandı ve bu nimetten faydalanmak için can attı? Ya derneklerimiz ? Özellikle İstanbul ve İzmir gibi yoğun Boşnak nüfusuna sahip illerimizde bulunan ” Boşnak ” derneklerimiz ? Kaç kez Boşnakça dersi olsun diye acaba okullara ve milli eğitim müdürlüklerine koştu ve koşacaktır? Ziyaret yaptı ve yapacak ? Üyelerine sms ile duyurdu ve teşvik etti ? Duyurup teşvik edecek ( Bayrampaşa-Pendik ve İnegöl derneklerimizi tenzih ederim) .

Bir STK olarak daha etkili olması beklenen bu kurumlarımızı bu sene göreceğiz. Boşnak halkımız peki ? ” Bana verilen bu hakkı ben çocuğuma istiyorum.Ogretmen ataması yapmasaniz bile ders ücretini veliler olarak karsilayalim..Yeter ki çocuklarimiz ilerde dilimize yabancı kalmasın ” diye kaçı hareket edecek ? Geçen sene Pendik Kılıçarslan Ortaokulu’nda 6-7 ve 8.siniflarin Boşnakça dersine girdim..Peki okulun yarısından fazlası Boşnak denen yerde kaç öğrenci seçti ? 68… Himmmm..bunu bir kenara kaydedelim.. Ya peki seçmeyenler ? Neden çocuklar Kendi anadillerini öğrenmek istemediler ? 1- Ben evimde öğretirim.gerek yok ( Aslan Boşnak Veli (!) 2- LGS varken ne işim var Boşnakça ile ? Sanki sınavlarda çıkacak mı ? ( Dilini sınavlara seçen (!) Öğrenci ) 3- Valla oğluma / kızıma karismadim.Onlarin hür iradelerine müdahale etmedim ( Demokrat (!) Aile ) 4-Aaaaaaa… Boşnakça dersi mi vardi bu okulda ? Ben bilmiyordum diyen veli ve öğrenci ( Herşeyden haberdar (!) Veli ve öğrenci ) 5-Aradan 1 yıl geçmiş ve hala Boşnakça geçen sene var mıydı diyen Boşnaklarimiz… ( Dimija modlarını an be an takip eden ama bundan haberi olmayan halkımız (!) Daha bir sürü neden sıralayabilirim.Ancak sizi daha fazla meşgul etmeme adına yazımı kisa tutuyorum.

Peki siz ne yaptınız ? Ahkam kesip duruyorsun derseniz ?

1-Pendik ilçe milli eğitim müdürü ile bizzat görüştüm ve Boşnakça derslerine girdim.Çünkü Boşnakça öğretmeni ataması yapılmadı

2-Bu konuda bol yayın ve sosyal medya üzerinden teşvik edici çalışmalar yapıldı.

3-Ögrencierimizi teşvik etme adına Salcano ile görüşülüp başarı gösteren öğrencilerimize bisikletlerini aldırdık..

4-Ögrencilerimiz ile Posedak programları yaparak kaynaştik. Biz elimizden geleni yaptık ve yapacağız.Bu testi yine alnimizin akı ile geçeceğiz… Ya siz ?

Şevket Koç- Kuçeviç

YORUM YAP