Boşnakların "Sevdasının Sesi" .... » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Nisan 2024 - 15:53

Boşnakların “Sevdasının Sesi” ….

Boşnakların “Sevdasının Sesi” ….
Son Güncelleme :

27 Eylül 2021 - 17:32

Aşkı, umutsuz aşkı, sonsuz aşkı, sıtma gibi titreten sevda ateşlerini, ama sıtma gibi asla sarsılmayan bir arzuyu ….ancak sonunda, bir yaşam biçimi olarak anlatıcının kendi öyküsünü anlatır….Sevdah’tır bunun adı. Sevdah; Bosna’nın geleneksel müziği. 

Amira Medunjanin eski Yugoslavya’da geleneksel müziğin popülaritesinin  yüksek olduğu bir dönemde Saraybosna’da dünyaya geldi ve Sevda hayatında her zaman çok önemli bir yer tuttu.  Annesinden öğrendiği Sevdalinkalar, şarkıların en güzelleriydi. Bu kesindi; onun hayatı bundan sonra Sevdah olacaktı.  Bosna’nın sözel geleneğine olan hayranlığı, kendisini özel bir sanatsal dili geliştirmeye adamasına yol açtı. Sevdalinkalar içinde eşsiz bir ses yaratmayı başardı. 

 

Amira savaş sırasında Saraybosna’da kalmayı tercih etmiş, yaşamına burada devam etmişti.  Çeşitli sanatçılar ile birlikte çalışıyor konserler veriyordu. Aslında savaş sırasında Bosna Hersek’in kültürel gelişimini sürdürmesi amacıyla kurulmuş bir sanatçı gurubunun da üyesiydi. Bu süreçte Saraybosna’da çok sayıda performansları, konserleri ve stüdyo kayıtları oldu. 

Amira, Balkanlar’daki geleneksel müziğe olan ilgisine odaklandı; amacı Bosna Hersek’in renkli kültürünü daha kapsamlı araştırmaktı.

Amira Medunjanin, 2002-2004 yılları arasında Mostar Sevdah Reunion ile birlikte çalışıp onlarla konserler verdi. Amira’nın uluslarası ilk parçası Mostar Sevdah Reunion’ın ” A Secret Gate” CD’si ile oldu. 2003’teki albümde  “Mujo Djogu Po Mejdanu Voda” şarkısını seslendirdi. 

Kariyerinin başlangıç albümü “Rosa”yı  2005’te hazırladı. Amsterdam’da yaşayan Bosnalı yapımcı ve Mostar Sevdah Reunion’un kurucusu Dragi Sestić bu CD’nin de yapımcısıydı. Bu albümde Amira, Sestić ile birlikte bir çok büyük albümlere imza atmış olan virtüözler topluluğu Mostar Sevdah Reunion’a da dönüş yapmıştır. “Rosa” Amira’nın temiz, perdeli-mükemmel sesinin güçlü ayak sesleriydi.  Bu albümde ona MSU’dan arkadaşları da eşlik ediyordu. 

Amerika’da yaşayan Bosnalı romancı Aleksander Hemon Amira Medunjanin’in müziklerini yorumlarken ”Ruhun yuvası sessizliktir; bu sessizlikten içeri güzel müzik girer. Amira Medunjanin’in sesi tam da bu sessizliğe dokunmakta, aşkın duygusal saflığına erişmektedir. Onun sesi ruha ve onun sessizliğine tam bir çember oluşturmaktadır.”  demektedir. 

Bosna’nın aşk ve hüzün dolu Sevdah ezgileri, onun arı ve yumuşak sesinde caz ritmlerine ulaşmaktadır. Sevdah söyleme şeklini değerlendiren, müzik yazarı ve gazeteci Garth Cartwright,  Amira Medunjanin’i, yüzlerce yıllık geleceğe getirdiği yeni bağlam ve formdan ötürü ”Bosnanın Billie Holiday”i olarak adlandırmaktadır. 

Albümleri 

Damar 2016

Silk and Stone 2014

Amulette 2011

Zumra Gramafon 2009

AMIRA LIVE @ JAZZ FEST SARAJEVO 2009

Zumra Gramafon 2009

Zumra 2008

Rosa 2004

Kaynak: BSA Vakfı sitesi

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN