Boşnaklar Neden Bosna Hersek Vatandaşı Olamıyor ? » Boşnak HaberBoşnak Haber

2 Mayıs 2024 - 11:15

Boşnaklar Neden Bosna Hersek Vatandaşı Olamıyor ?

Boşnaklar Neden Bosna Hersek Vatandaşı Olamıyor ?
Son Güncelleme :

25 Mart 2017 - 2:44

 

Görüntünün olası içeriği: yazı

Bosna-Hersek ile Sırbistan arasında 2003 yılında imzalanan ‘‘çifte vatandaşlık” anlaşması kapsamında ilk etapta 3 bin 800 Sırbistan vatandaşının, Bosna-Hersek vatandaşlığı için başvurmuştu.
Bu arada, savaş sırasında Bosna-Hersek’i terk etmek zorunda kalan, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD ve Kanada’ya giden çok sayıda Boşnak ise vatandaşlığını kaybetme tehlikesi yaşıyor. Bosna-Hersek devletinin, Sırbistan ve İsveç dışında “çifte vatandaşlık” anlaşması imzalamadığı için diğer ülkelerin vatandaşlığına giren Boşnaklar, kendi ülkelerinin vatandaşlığından ayrılmak zorunda kalıyor.

Bir de çifte vatandaşlık için mevcut duruma tersi yönünden ele alırsak:

Bosnalı Sırpların Sırp Pasaportu,
Bosnalı Hırvatların aynı şekilde Hırvat Pasaportuna sahip olma hakkı var, bir başka ülke pasaportuna sahip olma hakkı sadece Boşnaklara yasak !

(Bosanski Srbi imaju pravo na srbijanski pasos, Hrvati isto tako na hrvatski , samo je BOSNJACIMA to pravo USKRACENO!)

Bosnalı Sırp olan Sırbistan vatandaşları, Bosna Hersek vatandaşı oluyor ama, Sancak’taki Boşnaklar, Bosna Hersek vatandaşı olmalarına izin verilmiyor ? Bu da bir başka garabet!

Neden Türkiye’deki Bosna Hersek kökenli Boşnaklara çifte vatandaşlık hakkı verilmiyor ?

Elbette bunu cevabı çok açık. Bu hak tanınırsa Bosna Hersek’te demografi (nüfus yapısı) ezici bir şekilde Boşnakların lehine döner.

Sadece 1945 yılı, 2. Dünya Savaşında kayıtlara geçmiş 150 000 civarında Bosna Hersek doğumlu Boşnak, Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştı. Oğulları ve torunları ile bugün bu sayı bir milyona dayanmıştır.

Zaten bütün bu engellemeler ve yasaklara rağmen Boşnaklar, Bosna Hersek nüfusunun %54’ü ile çoğunluktalar, bir de buna Türkiye’deki bir milyon kadar 1945 yılı göçmenleri eklenirse oran %70’leri aşar.

Bu yol açılırsa, 1945 yılı öncesindeki 100 yıllık göçler sonucu Türkiye’ye sürülmüşler de var. Onlsrın sayısı da en az 3-5 milyon arası !

Şu an Bosna Hersek’te 2 milyondan fazla Boşnak yaşıyor. Çifte vatandaşlık yolu açılırsa Türkiye ve diğer ülkelerdeki Boşnaklar Bosna Hersek vatandaşlığına baş vururlarsa, Sırplar ve Hırvatlar, %10’un altına yani azınlık statüsüne düşerler !

Tıpkı Ortaçağ Bosna Devletinde olduğu gibi.

Aynı durum Karadağ için de geçerlidir. Karadağ’ın nüfusu, 600 000 den biraz fazla. Son 100 yılda,Türkiye’de yaşayan, Karadağ’dan göç etmiş Boşnakların sayısı ise 700 000 de fazla !

Neden Türkiye’deki Boşnak kökenliler arasında Karadağlılık ve Sırplık gibi rüzgarları estiriliyor ?

Acaba bunun sebebi, olası nüfus değişimleri olabilir mi ? Hele bu ülkeler AB’ye kabul edilirlerse AB yasaları çerçevesindeki bireysel özgürlükler ve bireyin kendini dilediği gibi tanımlaması meselsine şimdiden önlem mi almak istiyorlar ?

Türkiye-Sırbistan çifte vatandaşlığına baktığımızda, verilen Sırbistan Pasaportunda milliyet kısmında Türk veya Boşnak yazmıyor ?

Ne yazıyor ?

državljanstvo/nationality/nationalitè
SRPSKO

vatandaşlığı/milliyeti
SIRP !

İleride Karadağ devleti çifte vatandaşlık verirse ne yazacaklar dersiniz ? “Crnogorac” mı ? Sırp mi ? Boşnak mı ? Kesinlikle “Boşnak” yazamazlar.

Galiba Boşnak veya Türk kelimesini Bosna Hersek ile çifte vatandaşlık anlaşması gerçekleşirse, sadece Bosna Hersek pasaportunda yazılmış olarak görebileceğiz.

Boşnak Dünyası

YORUM YAP