Boşnak Şehit Annesinin Bedduası.. » Boşnak HaberBoşnak Haber

19 Mayıs 2024 - 00:25

Boşnak Şehit Annesinin Bedduası..

Boşnak Şehit Annesinin Bedduası..
Son Güncelleme :

19 Temmuz 2023 - 20:01

BEDDUA …
1995 yılında 18 Temmuz günü öldürülen 16 yaşındaki Azmir’in annesi Rahmetli Nuri Alispahiç, Belgrad’daki duruşmada oğlunu öldüren Sırp Akrep birliği komutanı Slobodan Medic’e şu bedduayı yapmıştı:
“Benim oğlumu nasıl öldürebildin ? Allah ta sana, senin bana yaşattığın acıyı yaşatsın.”
 
Slobodan Medic, eşi Ljiljana ve 17 yaşındaki oğlu Draža ile 2013 Yılbaşı gecesi bir araba kazasında öldü !
Srebrenica annesi Rahmetli Nura Alispahiç’in dramı:
 
Sırp Karadağlı çetniklerin iki oğlu ve eşini öldürdüğü Srebrenica Annesi Rahmetli Nura Alispahiç, Bosna Kasabı Ratko Mladic’in ömür boyu hapis ceza aldığı gün şunları söylemişti:
“Belki adalet kısmen sağlanacak ama, bu hiçbir zaman tatmin edici olmayacaktır.”
Alispahic, 16 yaşındaki oğlu Azmir ile 24 yaşındaki oğlu Admir’i 1995’te, eşi Alija’yı da 1994’te kaybetmişti.
 
Alispahic, küçük oğlunun 1995 yılında temmuz ayında, Srebrenitsa’nın düşmesiyle “ölüm yolu” olarak bilinen orman yolundan gittiğini ama bir daha geri dönmediğini anlattı.
 
Oğlunun, daha sonra dünya kamuoyunda da büyük yankı uyandıracak görüntülerde görüldüğü üzere, “Škorpioni/Akrepler” olarak bilinen Sırp birliği tarafından Trnovo’da kurşuna dizilen 6 Srebrenitsalıdan biri olduğunu aktaran Alispahic, acısının hala yüreğini yakmaya devam ettiğini söylemişti.
 
“Elini öpmeyi unuttum anne”
Küçük oğlu Azmir’in diğer birçok siville birlikte orman yolunda gittiğini belirten Nura Alispahiç, oğlu ile son vedalaşmasını şöyle anlatmıştı: “Biraz sonra geri geldi. ‘Elini öpmeyi unuttum anne, onun için geri döndüm’ dedi. Tekrar gittiğinde ise bir daha geri gelmeyeceğini hissetmiştim.”
 
Acılı anne, “Akrepler” tarafından kurşuna dizilerek öldürülen oğlunu görüntülerde teşhis ettiğini anlatırken, “Bir kamyon vardı. Askerler kamyondan gençleri çıkarmaya başladı. Dördüncü sırada oğlum vardı. Onu gördüğüm an bütün gücümle çığlık attım. Bayılmışım.” demişti.
 
Büyük oğlu Admir’in ölüm haberini ise radyoda dinlediğini anlatan Alispahiç, öldürüldüğünde 24 yaşında olan Admir’in Tuzla şehrinde Sırp Karadağlı çetniklerin top mermileri atışı sonucu gençler ve çocuklardan 71 ölü ve 240 yaralının olduğu “Kapija” katliamında öldüğünü söylemişti.
 
Oğlunun katili ile yüzleşmesi:
Alispahic, “Akrepler” isimli birliğin, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki duruşmalarına tanık sıfatı ile katıldığını, Oğluna kurşunu sıkanı bulduğunu ve ona “oğlumu neden öldürdün” diye sormuştu.
Gelen cevap: “Emirlere uydum ve emirlerin dışına çıkamadım” olmuştu.
1994 yılında kocasının, 1995 yılında çıcuklarının acılarını çekerek adaletin sağlanması için mücadele vermiş olan Srebrenicalı anne, küçük oğlu Azmir’in birkaç kemiğini bulmuş, sonra 2003 yılında Potoçari Anıt Mezarlığı’na defnedebilmişti.
 
Daha sonra da kafatası ve el kemiği bulunmuş, onların eklenmesi için mezar açıldığında oğlunun kemiklerini öpmüştü.
 
Bosna’daki savaşta eşi ve iki oğlunun yanı sıra yeğenlerini, kardeşini ve kuzenlerini de kaybeden Rahmetli Nura Alispahiç’in kayınpederi ve kayınvalidesinin ise canlı canlı yakılarak öldürülmüştü.
 
RUHLARI ŞAD OLSUN …
 
Kaynaklar: https://www.facebook.com/profile.php?id=100003223577516

YORUM YAP