Boşnak Köyü Balkaya... » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 21:40

Boşnak Köyü Balkaya…

Boşnak Köyü Balkaya…
Son Güncelleme :

14 Ocak 2016 - 22:13

BOŞNAK KÖYÜ BALKAYA..

balkaya2 (1)
Balkaya köyü, Kırklareli ilinin Vize ilçesine bağlı bir köydür. Kırklareli iline 76 km, Vize ilçesine 21 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, Trakya Karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Roma imparatoru Teodor 395 yılında Roma İmparatorluğu’nu ikiye böldüğünde Doğu Trakya oğlu Arkadius’a düşmüs. Arkadius Vize ve köylerinin kurulmasında etkin bir rol oynamış ,Tarihçi Herodot’a göre Vize “Vizya” ismini alırken Balkaya “Apırtos” ismini almış. Halen köyün çevresinde tarihi önemini koruyan mağaralar vardır. 5 – 10 m² alanlı içten birbirine geçen , taştan oyulmuş kemer kapılı mağaranın en yüksek yerlerinde kabartma haç işareti ve çeşitli şekiller vardır. Son kazılarda büyük mağaranın ortasında , taştan oyulmuş sandık biçiminde bir mezar çıktı. Bu mezar Roma’lılardan kalmadır.

balkaya2

Eski köy konağının yerinde daha önceleri kilise olduğu anlatılmaktadır. Köyün bazı kesimlerinde zaman zaman insan kemiklerine rastlanmaktadır. Kurtuluş Savaşı dönemine kadar köyün yerli halkı Rum’lar iken,I.Dünya Savaşı’nda Osmanlı’lar Avrupa’da önemli topraklarını kaybedince 1913-1921 yılları arasında Yugoslavya’nın Bosna eyaletinden göç eden Müslüman boşnaklar Rum’lardan boşalan evlere yerleşmiş ve kalan arazilerini işlemişlerdir.

balkaya3
Balkaya Köyü, Balkaya ismini Kazandere çayı boyundaki 40 metre yüksekliğinde 150 metre uzunluğundaki ballı kayadan almıştır.Köyün nüfusu 2007 yılı nüfus sayımı sonuçlarına göre 356 olup, köyün ilçe merkezine uzaklığı 21 km. il merkezine uzaklığı ise 76 km.’dir. Köyde sağlık evi bulunmamakta olup ilköğretim okulu mevcuttur.
Alt yapı olarak köyde su şebekesi olmakla beraber kanalizasyon sistemi mevcut .Köyün geçim kaynağı ise, ormandır.
Balkaya Köyün ekonomik olarak geliri; küçük baş hayvancılık,arıcılık ve tarımdır, buğday, arpa, fiğ ve fasulye yetiştirilir. Köyün içme suyu şebekesi, elektrik şebekesi ve telefon şebekesi vardır.

balkaya2 (1)
İstanbul Bayrampaşa’da derneği vardır. Dernek sosyal faaliyetleri yanında, her yıl Temmuz ayının ilk haftasonu Pazar günleri, geniş katılımlı geleneksel piknik düzenlemektedir. Derneğin ayrıca köy sınırları içerisinde projelendirilmiş, piknik ve sosyal alanı mevcuttur.
Balkaya Köyün en meşhur yemeği patates böreği, alabalık pilaki, etli börek, piryandır.
Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

Seçildikleri yıllara göre Balkaya köyü muhtarları
> 2009 – İrfan ERDEN
> 2004 – Adem ÇETİN
> 1999 – Nihat ERDEN
> 1994 – Nihat ERDEN
> 1989 – Ömer ENGİN
> 1984 – Halil ÖZDEMİR
> 1979 – Hasan ERDEN
> – VEYSEL URAL – Yusuf ENGİN – İbrahim YILMAZ – Mehmet URAL – Murat YILMAZ – Mehmet YILMAZ – Şükrü AKGÜL – Bekir BAYRAKTAR – Mehmet Ali ERDEN – Ferhat URAL – Osman ENGİN – Murat AKGÜL – İbrahim ÇETİN – Salih YILMAZ – Salih URAL – Derviş KALEALİ – İbrahim GÖNEN – Uzun Ali YILMAZ.

Turizm
Mağara turizmi
Vize ilçesi sınırlari içinde pek çok mağara bulunmaktadir. Bunlardan bir kısmı tarih öncesi dönemlerde, diğer bir kismı ise erken Hristiyanlık sürecinde, bu din mensuplari tarafından iskana tabi tutulmus, turizm açisindan önemli magaralardir. Ayrica dogal özellikleri itibariyle dikkat çeken ve turizme yönelik çalışmalari sürdürülen mağaralar da bulunmaktadır. En ilgi çeken mağaralar ise Balkaya köyündeki Yenesu Mağarasi, Domuzdere Mağarasi, Kurudere Mağarası, Direkli Mağarası’dır.

Yenesu Mağarası

Balkaya Köyü – 1620 metre

Kırklareli Vize ilçesi Balkaya Köyü’nde bulunan Yenesu Mağarası, Trakya’nın üçüncü büyük mağarası olup, içerisi sarkıt, dikit, duvar damlataşları, damlataş havuzları ve makarnalar ile kaplıdır. Mağara içerisindeki göllerin üzerini bu tür doğal oluşumlar kaplamaktadır.

Domuzdere Mağarası
Balkaya Köyü – 300 metre
Kırklareli Vize ilçesi Balkaya Köyü’nde bulunan Domuzdere Mağarası’nın içerisi sarkıt, dikit, örtü, sütun ve duvar damlataşları ile kaplıdır. Mağara içerisinde geniş alanlar ve galeriler bulunmaktadır.

Wikipedi ve balkaya Köyü sitelerinden faydalanılmıştır.

Düzenleme: Boşnak Medya

YORUM YAP