Boşnak Kahramanlarımızdan Şehit Komutan Midhah Haydur-Huyka ... » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 07:45

Boşnak Kahramanlarımızdan Şehit Komutan Midhah Haydur-Huyka …

Boşnak Kahramanlarımızdan Şehit Komutan Midhah Haydur-Huyka …
Son Güncelleme :

30 Haziran 2022 - 21:56

Bosna Savaşı’nda bir kısım Boşnaklar, Mostar şehrinden kaçıp yurtdışında zengin iş adamı oldular. Şimdilerde ise Boşnaklar hakkında ahkam kesiyorlar. Gerçek Mostarlılar ise vatanları Bosna Hersek ve şehirleri Mostar için hayatlarını feda etti ! Tıpkı 1915’te Türkiye için Çanakkale’de hayatlarını feda eden tüm Boşnaklar gibi …
Midhad Hujdur, Bosnalı Hırvat Božo Rajić’in Bosna Hersek Cumhuriyet Ordusu ARBiH’yi Bosnalı Hırvat Ordusu HVO’nun komutası altına girmesini istemesi üzerine Rahmetli Hujka şunları söylemişti:
“Kendimizi (Boşnakları) başkalarının emri altına sokmak, silahları teslim etmek ve Mostar’da doğan bizler, kendimizi paramiliter bir oluşum olanların emri altına sokmak ve kendi mahallelerimizden bizleri kovmalarını beklemek !?
Bu kabul edilemez !
Sırp Karadağlı Çetniklerle bu savaşa vatanımızı, özgürlüğümüzü, şerefimizi ve namusumuzu kurtarmak için girmedik mi? Biz Boşnakların vatan savunması için başkalarına ihtiyacı yok.
Biz Müslümanlara, Kuran’da yurdumuzu savunmakla yükümlü olduğumuz yazılıdır. Çetniklerin taktiği, Boşnaklara ve Hırvatlara karşı soykırım yapmak için halkımızı silahlarını teslim etmeye zorlamaktı. Bundan sonra düşmanımızın taktiklerini uymayacağız.
İlk günlerde, bir buçuk ay boyunca Sırp Karadağlı çetniklere karşı minimum silahlarla karşı çıktık ve şimdi, çok daha fazla silahlı ve organize olduğumuzda, birinin bizden silahları geri çekmemizi ve teslim etmemizi istemesine izin vermek ne demek ?!
Yüzlerce Mostarlı Boşnak kızı benden tüfek istiyor. Kimsenin bizden geri adım atmamızı ve ikinci sınıf vatandaş olmamızı istemeye hakkı yok. Herkese kocaman bir HAYIR ile cevap veriyoruz!
Artık kimse silahlarla ve zorla kimseye birşeyi kabul ettiremez. Bundan sonra herşeyi birlik ve beraberlik anlayışı içinde birbirimizle anlaşarak yapacağız. Çünkü biz Boşnaklar ve ARBiH, tüm dürüst ve iyi niyetli insanların (Bosna Hersek Cumhutiyeti vatandaşlarının) ortak yaşamı için varız…”
Rahmetli Midhad Haydur’un bu cevabından sonra HVO güçleri Mostar şehrini kuşatma altına almış, Boşnaklara katliamlar yapmış, binlercesini toplama kamplarında esir tutmuş ve Mostar Köprüsü’nü top atışları ile yıkmış olmalarına rağmen zafer, Mostar’ı savunan Boşnakların olmuş ve Mostar işgal edilmekten, Mostarlı Boşnaklar da yok olmaktan kurtulmuştur.
RUHU ŞAD OLSUN …
Kaynak: Mostar Sabahı, Mostar Tugayı Bülteni, Nisan 1993.

 

NUSRET SANCAKLI FACEBOOK SAYFASINDAN ALINTI

YORUM YAP