Bosna'dan Ramazan'a Özel Bir Şurup: Zova » Boşnak HaberBoşnak Haber

24 Nisan 2024 - 18:33

Bosna’dan Ramazan’a Özel Bir Şurup: Zova

Bosna’dan Ramazan’a Özel Bir Şurup: Zova
Son Güncelleme :

03 Temmuz 2016 - 15:33

Bosna’dan Ramazan’a Özel Bir Şurup: Zova

Zova şerbeti bildiğiniz, kokladığınız güzel bir çiçeğin suyunu içer gibi. Bir yandan bu enteresan içeceğin Ramazana kattığı güzelliğe dalarken bir yandan savaş ülkesi ne demektir anlıyoruz. Nevra Neretva yazdı.

Boşnakların ramazan kültüründe de Osmanlı’dan bu yana şerbetler ve Ramazan pidesi var. Burisnitça (böğürtlen şurubu), kızılcık şerbeti, pide kuyruğu ve Begova Camii’nde geçen uzun ve telaşsız teravih namazına bizden farklı olarak garip bir çiçek suyu da ekleniyor, Boşnakların şerbet niyetine içtiği: Zova.

Bosna’da bahar aylarında sokaklarda gezerken rastladığımız zova ülkemizde mürver çiçeği olarak biliniyor. Diğer isimleri kara mürver, şifalı mürver, terleme çayı, patlangıç, sambucus, elder sureau… Hanımeligiller familyasından.

Zova şerbeti bildiğiniz, kokladığınız güzel bir çiçeğin suyunu içer gibi. Bir yandan bu enteresan içeceğin Ramazana kattığı güzelliğe dalarken bir yandan savaş ülkesi ne demektir anlıyoruz, zira burada hemen her şeyin şerbeti ve suyu var. Abluka altında nasıl yaşanır önce öğrenmiş, sonra da kültürleri ile harmanlamış Bosnalılar.

Siz de yapabilirsiniz bu şerbeti

Her bahar baştan aşağı zova ağaçlarının istilasına bürünen Bosna, bu yıl Ramazan’da baharı da karşılayınca zovayı fark etmemek, es geçmek imkânsız oldu, fakat soracak olursanız ilk kez içtiğimizde çiçek suyu içmek bize de garip geldi.

Zova şurubunu buralardan ülkenize taşımak isterseniz eğer, bizim cilt kremlerinde kullandığımız mürver çiçeğini bulup, 5-6 âdetine bir miktar şeker ekleyip kaynatıp soğuttuktan sonra, ramazanınıza ortak etmeniz mümkün…

Bosna’da yine bu şerbeti içerken aklımıza takılan bir soru da neden bu ülkede şekerin ve tuzun çok fazla kullanıldığı oluyor, fazla dediysek adeta abartılı bir fazla kullanım. Fakat onun da cevabını yine savaş yıllarında buluyoruz. Savaş yıllarında tuz ve şekerin Bosna Hersek sınırlarına girmesini engelleyen ABD’ye bir sitem belki de fazla tuzlu ekmekler ve şerbeti fazla şuruplar…

İnsanın en büyük arzusu hayatta kalma arzusudur ve Bosna bunun en büyük resimlerinden bugün… Tuzsuz şekersiz günlerden cami avlusunda şerbet içilen ve hâlâ hayatta olunan bir Ramazan’dan tüm komşu ülkelere selam ediyor bugün Bosna Hersek.

Nevra Neretva

Kaynak: http://www.dunyabizim.com/mercek-alti/24417/bosnadan-ramazana-ozel-bir-surup-zova

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN