Bosna'da Koricanske'de Öldürülen Siviller Anıldı » Boşnak HaberBoşnak Haber

24 Nisan 2024 - 11:12

Bosna’da Koricanske’de Öldürülen Siviller Anıldı

Bosna’da Koricanske’de Öldürülen Siviller Anıldı
Son Güncelleme :

24 Ağustos 2016 - 4:09

Bosna Savaşı sırasında Sırp askerler tarafından 21 Ağustos 1992’de Koricanske kayalıklarına götürülerek kurşuna dizilen 200 Boşnak ve Hırvat sivil, ölümlerinin 24. yılında törenle anıldı.

Bosna Hersek’te 1992-1995 yılları arasındaki savaşta, ülkenin orta kesimlerinde bulunan Vlasic Dağı yakınlarındaki Koricanske kayalıklarında öldürülen 200 Boşnak ve Hırvat sivil, ölümlerinin 24. yılında anıldı.
Bosna Savaşı sırasında toplama kamplarına kapatılan ve Sırp askerler tarafından 21 Ağustos 1992’de Koricanske kayalıklarına götürülerek kurşuna dizilen 200 Boşnak ve Hırvat sivil için anma töreni düzenlendi.
Bosna Hersek Toplama Kampı Mağdurları Birliği tarafından yapılan törene çok sayıda kurban yakını katıldı.

Törende, kayalıklardan aşağıya 200 gül atıldı, dualar edildi.
Törende konuşan Bosna Hersek Toplama Kampı Mağdurları Birliği Başkanı Jasmin Meskovic, kayalıklardan atılarak öldürülenlerden 80’i aşkın kurbanın cesedine ulaşılamadığını anımsatarak, “Bizlerin mesajı Bosna Hersek’te gerçeklerin konuşulmasıdır. Cesetlerin başka yerlere taşınmasında rol oynayanlar ortaya çıksın ve konuşsun.” dedi.
Sevdiklerinin cesedine ulaşamayan kurban yakınlarının huzur aradığını belirten Meskovic, “Günümüzde birisine tokat attığınızda bir yıl hapis cezasına çarptırılıyorsunuz. Burada 200 kişi öldürüldü ve bu suçtan 11 kişi 200 yıl hapis cezası aldı.” değerlendirmesinde bulundu.

Ailemden dokuz kişi öldürüldü”

Banja Luka Toplama Kampı Mağdurları Birliği Başkanı Sabahudin Garibovic de 21 Ağustos günü otobüsten dışarı çıkmayan 22 kişiden biri olduğunu söyleyerek, “O günü hatırlıyorum. Sözde bizi koruyan emniyet güçleri eşliğinde otobüslere bindirildik. Takasa gittiğimizi söylediler. Otobüsten çıkmak istemeyenler Travnik’e getirildi.” diye konuştu.

Kayalıklarda iki oğlu, kardeşi, yeğen ve kuzenlerini kaybeden Muharem Elezovic, sadece bir oğluna ait diş etine ulaştıklarını ifade ederek, “Eşimle her yıl geliyoruz. Oğullarımı evden alıp toplama kamplarına götürdüler. Biri 22, diğeri 24 yaşındaydı. Ailemden dokuz kişi öldürüldü ve hiçbirinin mezarı yok. Bir kemik parçası bile bulunmadı.” dedi.
Prijedor’daki Trnopolje toplama kampından Travnik kentine götürülen Boşnak ve Hırvatlar, 21 Ağustos 1992 yılında, Koricanske kayalıklarında Sırp birliklerince kurşuna dizilip, kayalıklardan 300 metre aşağıya düştüler. Vurulmadan önce aşağıya atlayan ve böylece hayatta kalmayı başaran 12 kişi ise savaştan sonra Lahey’deki mahkemece yargılanan Bosnalı Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karadzic’in davasında tanıklık yapmıştı.
Koricanske kayalıklarında 21 Ağustos 1992’de katledilenlerin 118’inin kalıntılarına ulaşılmıştı.

YORUM YAP