Şoförlük, bu işin aylık maaşları 2.500 ila 4.000 KM arasında olmasına rağmen, yeterli insan gücü olmayan eksik bir meslektir.

Geçimini yurtdışında kazanmaya karar veren sürücü sayısı her geçen gün artıyor ve profesyonel sürücülerin olmaması nedeniyle Bosna Hersek’te her geçen gün daha fazla kadın bu daveti seçiyor.

Böylece her gün Centrotrans’ın Saraybosna Kantonu’ndaki hatlarından birinde yolcular, altı aydır şoförlük yapan Mirela Ahmetović ile tanışıyor.

Yedi yıldır Centrotrans’ta çalışıyorum. Kondüktör olarak başladım ve zamanla motorun sesine daha da aşık oldum, bu yüzden iki yıl önce D kategorisi için direksiyon sınavını geçtim. Elbette tecrübe ve güven kazanmam zaman alıyor. Bir erkek aşçı olabiliyorsa, bir kadın neden otobüs ya da kamyon kullanamıyor? Çok inatçıyım, bu yüzden gelecekte kamyon ve kamyonlara geçebilirim – diyor kırk yaşındaki Mirela Ahmetović 

– Şu anda babası bir düzine kamyonu olan bir kız burada sınavlarına giriyor ve muhtemelen geleneği devam ettirecek. Birkaç yıl öncesine kadar, bir kadının kamyona bindiğini görmek imkansız bir görevken, şimdi giderek daha fazla insan ilgileniyor. Muhtemelen sürücü eksikliğinden dolayı, ancak kadınlar da 3.000 KM’lik maaş nedeniyle “karşılaşıyor”. Ancak bence bir kadın işi değil çünkü kamyonun etrafındaki branda ve daha birçok şeyi çıkarmanız gerekiyor. Volan sürücü kursundan Dženan Hadžibulić, bununla kadınları küçümsemek istemiyorum, diyor.

Eğitmen Kenan Pramenković, daha önce tır şoförlüğü yapan kadın olmadığını, ancak son zamanlarda adayları olduğunu doğruladı.

Kaynak: faktor.ba