'Bosna'da 'İnsanlık' Her Şeyden Daha Önemli' » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 23:20

‘Bosna’da ‘İnsanlık’ Her Şeyden Daha Önemli’

‘Bosna’da ‘İnsanlık’ Her Şeyden Daha Önemli’
Son Güncelleme :

25 Ağustos 2016 - 17:11

Yönetmen ve senarist Tanovic: ‘Gavrilo Princip, Arşidük Franz Ferdinand’ı Saraybosna’da öldürdükten sonra 1. Dünya Savaşı başladı. ‘Saraybosna’da Ölüm’, tuhaf bir yolla bunu ele alıyor. 100 yıl önce savaşı başlatan olay, bugün burada günlük yaşamımızda da hala mevcut’ ‘Maalesef Saraybosna’da hala her yerde savaşın izlerini görebilirsiniz. Binalar tamir edilebilir. Ancak kalp tamir edilemiyor’ ‘Muhtemelen Kasım’da, yeni filmimi çekmek üzere Londra’ya gideceğim. İki ayrı çiftin yaşamını ele alan bir drama olacak. Ailelerden biri İngiliz, diğeri ise ‘göçmen’ bir aile’

HİLAL UŞTUK – İlk filmi ‘Tarafsız Bölge’ (No Man’s Land) ile dünya çapında tanınan yönetmen ve senarist Danis Tanovic, ‘İstanbul’u uluslararası medyanın televizyon haberlerinden izleyenler, sadece bombaları görür.’ dedi.

Türkiye’de yarın vizyona girecek olan ‘Saraybosna’da Ölüm’ filmine ilişkin AA muhabirine bilgi veren Tanovic, filmin Saraybosna’nın ünlü bir otelinde geçtiğini belirterek, ‘Filmde, Birinci Dünya Savaşı’nın başlangıcına neden olan 100 yıllık bir olay anılıyor. Gavrilo Princip, Arşidük Franz Ferdinand’ı Saraybosna’da öldürdükten sonra 1. Dünya Savaşı başladı. Film, tuhaf bir yolla bunu ele alıyor. 100 yıl önce savaşı başlatan olay, bugün burada günlük yaşamımızda da hala mevcut. Ayrıca film, Saraybosna’da günümüz yaşamını da anlatıyor. Bu film farklı katmanları olan ve farklı konuları aynı potada eriten bir film.’ diye konuştu.

Başarılı yönetmen, Saraybosna’nın geçmişten bugüne her zaman değişime uğradığını dile getirerek, şunları aktardı:

‘Olaydan yüz yıl sonra hala neden bunların konuşulduğunu anlamıyorum. Bugün hala Gavrillo Princip’in kahraman mı terörist mi olduğu veya bu suikastı neden yaptığı konusunda hemfikir değiliz. Bu konuda hala sürmekte olan tartışmalar var. Daha önemli konular yerine bu konu konuşuluyor. Oysa ekonomi, eğitim ve kültür gibi konular bence çok daha önemli ve Gavrilo Princip’in terörist olup olmadığını tartışmaktansa bunların konuşulması gerektiğine inanıyorum.’

Princip’in bu olayı gerçekleştirdiğine işaret eden Tanovic, ‘Gerçek olan bu. ‘Bu olay burada meydana geldi’ yazılı bir tabela asılsın ve sonra yolumuza devam edelim. Ama Bosna’da biz sürekli bu konulara geri gidiyor ve her zaman bunun gibi şeyleri tartışıyoruz. Kim başlattı? Bu başlattı.’ ifadelerini kullandı.

– ‘İnsanlık her şeyden daha önemli’

Danis Tanovic, savaşın etkilerine de değinerek, ‘Maalesef Saraybosna’da hala her yerde savaşın izlerini görebilirsiniz. Binalar tamir edilebilir. Ancak kalp tamir edilemiyor. İnsanların sahip olduğu acılar var. Ailesini kaybedenler ve ülkesini terk etmek zorunda kalanlar oldu. Bunlar tamir edilmesi zor şeyler. Bu nedenle Bosna’da ‘insanlık’ her şeyden daha önemli.’ değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası medyanın haber değerlendirirken gösterdiği taraflı duruşa da dikkati çeken Tanovic, şöyle devam etti:

‘Bosna artık haber konusu değil. Örneğin siz İstanbul’da yaşıyorsunuz. İstanbul’u uluslararası medyanın televizyon haberlerinden izleyenler, sadece bombaları görür. Bütün görecekleri budur. Askeri darbe girişimini ve binlerce insanın hapse atıldığını görür. İstanbul’da yaşayanlar ise eminim yaşamına devam ediyor, arkadaşlarıyla görüşüyor, hatta her gün dışarıda kahve içmeye gidiyordur. Uluslararası medyanın bütün bu konuları göstermediğine inanıyorum. Gerçi herkes neyi görmek istiyorsa onu görür. Örneğin iyi şeyler görmek, duymak istiyorsanız, iyi haberleri izliyorsunuz. Felaketleri görmek istiyorsanız da o tür şeyleri görüyorsunuz. Bu, diğer bütün ülkeler ve şehirlerde de aynı.’

Başarılı yönetmen, Bosna Hersek’in çok güzel bir ülke olduğunu sözlerine ekleyerek, filme çekecek konu bulmakta sıkıntı çekmediğini dile getirdi.

– ‘Kasım’da yeni filmim için Londra’ya gideceğim’

Tanovic, ülkesinde çok fazla hikaye olduğunu vurgulayarak, ‘Muhtemelen Kasım’da, yeni filmimi çekmek üzere Londra’ya gideceğim. İki ayrı çiftin yaşamını ele alan bir drama olacak. Ailelerden biri İngiliz, diğeri ise ‘göçmen’ bir aile. Bir şekilde bir birine paralel yaşam sürüyorlar. Çok fazla gezen biri değilim. Geçen yıl Hindistan’daydım. Bir yıl orada kalarak film çektim. İrlanda, İspanya ve Fransa’ya da çekim için gittim. Çekimler dolayısıyla dünyayı dolaştım.’ diye konuştu.

Bugüne kadar Türkiye’ye birçok kez gittiğini aktaran yönetmen Tanovic, henüz Türkiye’de bir film çekmediğini söyleyerek, ‘İstanbul Film Festivali’ne de gittim. İstanbul çok büyük bir şehir. Her zaman oraya gittiğimde bunu görüyorum. Orayı çok seviyorum. Ancak benim favorim Antalya. Marmaris’te yaşayan bazı arkadaşlarım var. Birkaç kez onlarla inanılmaz güzel tatiller yaptık. Türkiye gerçekten çok güzel bir ülke. Ayrıca tabii ki yemeklerini de çok seviyorum. Sizin yemeklerinize benzer yemeklere de sahibiz.’ ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde sona eren 22. Saraybosna Film Festivali’ne katılan ödüllü yönetmen, festivale ilişkin şöyle konuştu:

‘Saraybosna kendi memleketim. Bu festival de kendi festivalimiz. Benim için dünyadaki en önemli festivallerden biri. Çok büyük bir festival değil ancak küçük de değil. Orta büyüklükte ve iyi organize edilen bir festival. İnsanlar bu festivale gelmeyi seviyor. Bu da çok önemli şeylerden biri. Film seçimlerinin de gerçekten çok iyi olduğunu düşünüyorum. Ayrıca buraya iş yapmak için geliyorsanız, bunun için de çok iyi bir yer. Çünkü festivale her yerden, sinema endüstrisinden çok fazla katılım oluyor. Bu yıl iki televizyon kanalı da eklenmiş. Yani gitgide büyüyor. Her zaman insanların yeniden geldiğini görüyoruz. Bu da onların mutlu olduğunu gösteriyor. ‘

Tanovic’in ‘Saraybosna’da Ölüm’ isimli filmi Türkiye’de yarın vizyona giriyor. Kaynak : AA

http://beyazgazete.com/haber/2016/8/25/bosna-da-insanlik-her-seyden-daha-onemli-3439974.html

http://beyazgazete.com/

bosna_hersek_buyuk

YORUM YAP