Bosna'da "Çimburiyada Bayramı" Nasıl Kutlanılıyor » Boşnak HaberBoşnak Haber

16 Mayıs 2024 - 19:14

Bosna’da “Çimburiyada Bayramı” Nasıl Kutlanılıyor

Bosna’da “Çimburiyada Bayramı” Nasıl Kutlanılıyor
Son Güncelleme :

22 Mart 2015 - 20:52

 
 
 

Bosna’da “Yumurtalı” Bahar Kutlaması

Zenitsa’da baharın gelişini karşılamak için geleneksel olarak düzenlenen “Çimburiyada”, bölge ülkelerinden yüzlerce kişiyi buluşturdu- Büyük tencerelerde, dünyaya gelişin sembolü olarak yumurta pişirilirken, insanlar gün boyunca Bosna Nehri kıyısında keyifli vakit geçirdi Baharın gelişi, Bosna Hersek’in orta kesimlerindeki Zenitsa kentinde, bölge ülkelerinden gelen yüzlerce kişi tarafından coşkuyla kutlandı.”Çimburiyada” adı verilen geleneksel kutlamalar kapsamında, yüzlerce insan sabahın erken saatlerinde Nehir kıyısında toplandı.

Dünyaya gelişin sembolü olarak önce büyük tencerelerde yumurta pişirildi. Ziyaretçiler için bin 500 yumurtadan omlet hazırlayan Zenitsalı Rasim Salçinoviç, 30 yılı aşkın süredir Çimburiyada’ya gelen ziyaretçiler için omlet hazırladığını anlattı.Çimburiyada’ya Sırbistan’da katılan Marko Zdrakiç de arkadaşları ile birlikte ilk kez böylesi bu geleneksel etkinliğe katıldıklarını belirterek, büyük keyif aldıklarını ve insanların son derece misafirperver olduklarını, gelecek yıl yeniden gelmeyi planladıklarını ifade etti.

 

Çimburiyada kapsamında geleneksel olarak yılın ilk yüzüşü de gerçekleştirildi. 70 yaşındaki Emiliyan Knezeviç, baharın ilk gününü Bosna Nehri’nde yüzerek kutladı. Knezeviç, 40 yıldır her Çimburiyada’da nehre girdiğini kaydederek, gençlerin geleneklere karşı hassas olmamalarından dert yandı. Geleneklerin sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Knezeviç, Çimburiyada’nın benzersiz bir etkinlik olduğunu söyledi.

Çimburiyada Zenitsa kentine özgü bu kutlama, bir asrı aşkın süredir baharın ilk günü olarak kabul edilen 21 Mart’ta düzenleniyor. Kutlamalar, geleneksel olarak omlet (çimbur) pişirilerek başlıyor ve gün boyunca farklı etkinliklerle devam ediyor.Çimburiyada aynı zamanda bir ay sürecek olan “Zenitsa Baharı”nın da başlangıcı olarak kabul ediliyor. .

Kaynak: http://www.bosnahersek.ba

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN