Bosna Savaşın da İlk Şehit olan Savaş Pilotumuz » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 09:08

Bosna Savaşın da İlk Şehit olan Savaş Pilotumuz

Bosna Savaşın da İlk Şehit olan Savaş Pilotumuz
Son Güncelleme :

04 Ağustos 2017 - 11:44

Hazırlayan : Şevket Kuceviç  Boşnak Medya 

01 AĞUSTOS 1994 GÜNÜ, BOSNA HERSEK ORDUSU İLK PİLOTLARINDAN BOŞNAK SAMİR BEGANOVİÇ, UÇAĞI DÜŞÜRÜLEREK ŞEHİT EDİLMİŞTİ.

CESEDİ HALA BULUNAMADI !

Uçak Hırvatistan tarafından gelmiş Sırpların kontrölündeki Krayina bölgesi üzerinden uçmuş, Bosna’da yükünü bıraktıktan sonra yine aynı rotadan dönüşte, Krayina bölgesinde gece saat 02 sularında açılan uçaksavar ateşi sonucu Sırp Çetnikler tarafından düşürülmüştü.

Samir Beganoviç, Bosna Hersek Ordusu’nun ilk savaş pilotudur; 1 ağustos 1994 yılında, yardımcı pilot olarak görev yaptığı Ukrayna yapımı uçak (Uçak Bosna Ordusu tarafından dış Dünya ile bağlantıyı sağlamak için kiralanmış olduğu için Ukraynalı pilotlar Samir’in emrinde uçuruyorlardı.) Plitviçkih Gölü bölgesinde, SAO Krayina silahlı güçleri tarafından düşürülmüştü. Önceleri uçağın düşürüldüğü reddedilmiş, uçağın düştüğü yerden emin olduktan sonra ise cesetler alınıp bilinmeyen bir yerde yok edilmişti.Uçağın düştüğü yerde cesedine ve kemiklerine rastlanamadı.

Samir’in kardeşi Enes Beganoviç, yıllardır kardeşinin cesedini bulmak için araştırmalar yapmasına rağmen,Samir’in cesedinden bir tek parçasına bile ulaşamadı. Çünkü kardeşini yok ettikleri yeri bilmek imkânsız idi.

Samir Beganović, prvi ratni pilot Armije BiH nestao je 1. augusta 1994. godine kada je ukrajinski avion, u kom je bio kao kopilot, oboren u rejonu Plitvičkih jezera. Pogođen je projektilom oružanih jedinica tzv. SAO Krajine (The Serbian Autonomous Oblast of Krajina). Najprije se negiralo da je avion oboren, a kad je utvrđena lokacija pada, tijela više nije bilo.

Samirov brat Enes Beganović godinama je tragao, no nije uspio doći do Samirovih posmrtnih ostataka jer se, navodno, ne može ustanoviti gdje su završili.

Boşnak Medya 

YORUM YAP