BOSNA SAVAŞI KAHRAMANLARINDAN İZET NANİC'İ TANIYALIM » Boşnak HaberBoşnak Haber

29 Mart 2024 - 16:36

BOSNA SAVAŞI KAHRAMANLARINDAN İZET NANİC’İ TANIYALIM

BOSNA SAVAŞI KAHRAMANLARINDAN İZET NANİC’İ TANIYALIM
Son Güncelleme :

08 Aralık 2015 - 20:34

nanic

İzet Naniç’in yolundan

İzet Naniç. Boşnak. Gazi. Safkan bir savaşçı ya da sadece iyi bir delikanlı, Bosna ve din düşmanına ateş ederek şehit düşmüştür. Gerçek komutanlara yakıştığı gibi ön cephede, göğüs göğüse savaşarak şehadete ermiştir. Şehitlerin kendi ölümünü rüyalarında gördüğü, onu önceden sezdiği ve ona sevindiği söylenir. İzet Naniç’in son yazısı şehit ölümünü sezdiğini ifade ediyor gibidir: Her şey ortada. Milletimizle birlikte başarılı olacağımızı umuyorum. Zafer yakındır. Allahın izniyle Bosna Hersek bizim olacaktır. Planladığımı yapabileceğimi hissediyorum kuvvetli ve şanslı olabilirsem. Her şeyi yatırdım. Şu an elektrik kesildi. Hayırlı olsun. İzet Naniç.
Bizim topraklarımız ölümcül tohumlarla ekilidir, fakat ölüm son değildir. Tanrının Bosna üzerine iyiliği ve kötülüğü döktüğünde bunu cömertçe yapmıştır. Bir tarafa fazla kötülük, diğer tarafa ise fazla iyilik. Bosna toprakları büyük bir kötülükle ekilidir. Bunun yanında Bosna devletinin yüzyıllarca hayatta kalması için yeterli iyilik dökülmüştür. Çünkü sadece iyilik Bosnayı her zaman felaketten kurtarıyordu. Bosnayı gönüllerinde taşıyanlar onu kurtarıyordu. Bosna Hersekte her çocuk her Boşnak annesi yiğittir. Kahramanlıklarımız, kahramanlarımız ve şehitlerimizden bahsetmek için çok az vaktimiz vardı. Savaşıyorduk çünkü. Şimdi, bu molada ölü ve hayatta olan kahramanlarımızı, gazilerimizi ve şehitlerimizi hatırlamak için biraz vakit bulduk, ama bu mücadele, bu sefer başka silahlarla devam eder. Çünkü eşkiyalar ve kurtlar arasında yaşayan hiçbir zaman huzurlu olamaz…

İzet Naniç Biyografisi

İzet Naniç 4 Ekim 1965 yılında Bujim’de doğdu. İlkokulunu Bujim’de, askeri lisesini ise Zagreb’de bitirdi. Liseyi bitirdikten sonra Belgrat, Saraybosna ve Zagreb’de askeri akademisinde okudu. 1987 yılında Sefiya adındaki kız ile evlendi. Nevzet ve İbrahim adındaki iki oğlu ve Lea adındaki bir kızı var. Kragujevac şehrinde Yugoslavya Halk Ordusu tarafından görevlendirildi, fakat 1992 yılında, Bosna Hersekte silahlı çatışmalar başladıktan sonra Yugoslavya Halk Ordusundan çekilip ailesiyle birlikte Bujime döndü ve savunma düzenlenmesine ve askeri birlikleri kurulmasına katıldı. 1 Ağustos 1992 yılında Bujim karargahının komutanı oldu. 15 Ağustos 1992 yılında 505. Bujim Tugayını kurdu. Kendine has savaşma üslübü ile bilinen bu tugayın birçok savaşı ve muhteşem zaferlerinde önderlik yaptı. 5. kolordu ve Bosna Hersek Ordusunun en iyi birlikler olacak ‘Hamze’ ve ‘Gaziye’ adlı özel birlikleri kurdu. 5 Ağustos 1995 yılında şehit oldu. Gerçekleştirdiği başarılarla İzet Naniç Bujim savaşçısı fenomenini oluşturdu ve böylece bunu araştıracak tarihçilere büyük bir görev bırakmıştı.

Nesib Vuković

YORUM YAP