Bosna Kahramanı Vlatko Vukovic ( Heroj Bosne) » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 22:56

Bosna Kahramanı Vlatko Vukovic ( Heroj Bosne)

Bosna Kahramanı Vlatko Vukovic ( Heroj Bosne)
Son Güncelleme :

02 Ekim 2016 - 13:29

 

Vlatko Vuković Kosača(1392’de öldü) 14. Yüzyılda yaşamış Boşnak soylu, Hum Dükalığı’nın Dükü, Bosna Krallığı’nın Grandükü(Boşnakça: Veliki Vojvoda Bosanski) ve Kral I. Tvrtko’nun en iyi ordu kumandanı.

Dük Vuk Kosača’nın oğlu ve Kosača Hanedanı olarak bilinen Hanedanın kurucusudur. Hum Dükalığını, Bosna Banlığının bir kısmını ve sonra Bosna Krallığının bir kısmını idare etmiştir. Osmanlı komşusu olan Herseği tehdit eder hale geldi, 27 Ağustos 1388’de Grandük Vlatko, Hum’u istila eden Osmanlı Akıncılarını(18.000 savaşçı) Bileća muharebesinde yendi.
Bosnalı ağır süvariler tipik Osmanlı saflarını kırdı savaşı kazandılar ve geri çekilen düşmanı kovaladılar. Ünlü Osmanlı Komutanı Lala Şahin Paşa askerlerinin küçük bir bölümünü ve kendisini kurtarmayı başardı. 1389 yılında Vlatko, I. Tvrtko tarafından Kosova Savaşı için gönderildi. Osmanlıya karşı  Sırp Prensi Lazar Hrebeljanović’in yanında savaşan Haçlı koalisyonunun bir parçası olarak Bosna birliğini komuta etti. Vuković savaşta hayatta kalan bir kaç kumandandan  biriydi. Savaş kesin olarak bir yenilgi olarak görülse de savaşı kendisi farklı görüntüledi. – Vuković Osmanlı’ya ağır kayıplar verdikleri için ve  bir süre geri çekilmek zorunda bıraktıkları için savaşı zafer olarak bildirdi.

Kral ya da Soylu tarafından bir konsey toplandı, Radič Sanković’in Konavli’yi Dubrovnik’e satmasına karşıydılar.
Vuković ve Pavle Radenović sonra Konavli’yi ele geçirdiler, kendi aralarında bölüştüler. Sonra Vlatko Vuković Kosača öldü.

Vuković 1392’de öldü, onun yerini yeğeni Sandalj Hranić Kosača aldı.

Vlatko Vuković’in mezarı, Stolac yakınlarındaki Boljuni köyü yakınlarındadır.
Mezarın’da şöyle yazmaktadır Bosančica: “Ase leži dobri junak i čovjek Vlatko Vuković
(Türkçe: Burada iyi bir adam, iyi bir kahraman yatıyor, Vlatko Vuković)

HAZIRLAYAN: ARDA KARAMAN- Boşnak Medya

YORUM YAP