Bosna-Hersek’te Üçlü Protokol İmzalandı » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 01:03

Bosna-Hersek’te Üçlü Protokol İmzalandı

Bosna-Hersek’te Üçlü Protokol İmzalandı
Son Güncelleme :

01 Kasım 2016 - 11:59

Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü, Bosna-Hersek’te Türkçenin yaygınlaştırılması çalışmaları kapsamında 2009 yılından itibaren yürüttüğü Tercihim Türkçe Projesi’nin Kardeş Okullar Malzeme Dağıtım programını gerçekleştirdi. Bu çerçevede Bosna-Hersek’te Türkçenin yabancı dil olarak okutulduğu 130 okula 150 akıllı tahta, 300 projeksiyon, 500 beyaz tahta ve 10 dizüstü bilgisayar desteği yapıldı.

Saraybosna Büyükelçiliğinde gerçekleştirilen programa Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, Bosna-Hersek Federasyon Eğitim Bilim Bakanı Elvira Dilberović, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, çok sayıda kanton eğitim ve bilim bakanı, belediye başkanları ve Türkçenin yabancı dil olarak okutulduğu 130 okul müdürü katıldı.

Enstitü Müdürü Mehmet Akif Yaman’ın açılış konuşmasıyla başlayan programda Yunus Emre Enstitü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, Bosna-Hersek Federasyon Eğitim Bilim Bakanı Elvira Dilberović, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci ve Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem birer konuşma gerçekleştirdi.

“Eğitime verdiğimiz destek sürecek”

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, yaptığı konuşmada Bosna-Hersek’te Türkçenin öğretimi alanında verdiği desteklerin her geçen gün daha fazla artarak devam edeceğini belirterek, Türkçe öğrenen her gencin ortak kültürü yaşatma noktasında önemli bir görev üstlendiğini ifade etti.

Yunus Emre Enstitüsünün çalışmalarından da bahseden Prof. Dr. Ateş, Saraybosna Yunus Emre Enstitüsünün açılan ilk merkez olduğunu ve Bosna-Hersek’te eğitim başta olmak üzere kültür, sanat alanlarında da önemli çalışmalara imza attığını sözlerine ekledi.

85 kardeş okul çalışmalarını sürdürüyor

İstanbul’da bulunan 85 ilköğretim ve lisenin Bosna-Hersek’te kardeş okulu olduğunu belirterek sözlerine başlayan Bosna-Hersek Federasyonu Eğitim Bilim Bakanı Elvira Dilberoviç, Türkiye’deki kardeş okulların kardeşliğin bir örneğini sergileyerek Bosna-Hersek’teki eğitim kalitesini artırmak için 150 akıllı tahta, 300 projeksiyon, 500 beyaz tahta ve 10 dizüstü bilgisayar desteğinde bulunduklarını vurguladı.

Bosna-Hersek genelinde tek bir eğitim programını uygulamak istediklerini vurgulayan Elvira Dilberoviç, Bosna-Hersek’in eğitimde köklü bir reforma ve uzun vadeli projelere ihtiyacı olduğu sözlerine ekledi.

“2016-2017 eğitim öğretim yılında Boşnakça İstanbul’da seçmeli ders olarak okutulacak”

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Bosna-Hersek’te Türkçe okutulduğu gibi Türkiye’de 2016 -2017 eğitim öğretim yılından itibaren İstanbul’un bazı okullarında Boşnakçanın seçmeli ders olarak okutulmaya başlandığını vurgulayarak kardeş ülke Bosna-Hersek’in dilini öğrenmek ve öğretmek için çalıştıklarını ifade etti.

Üçlü protokol imzalandı

Milli Eğitim Bakanlığı, Bosna-Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile Yunus Emre Enstitüsü arasında Türkçe eğitimin yaygınlaştırılması alanında “Tercihim Türkçe Protokolü” imzalandı.

Bosna-Hersek’te Türkçe eğitiminin kalitesini arttırmayı hedefleyen protokolü Yunus Emre Enstitüsü adına Başkan Prof. Dr. Şeref Ateş, Milli Eğitim Bakanlığı adına Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Bosna-Hersek Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanlığı adına Bakan Elvira Dilberović imzaladı.

Una-Sana Kantonu ile ek protokol imzalandı

Bosna-Hersek Federasyonu Una-Sana Kantonu ile Yunus Emre Enstitüsü arasında kanton sınırları içerisinde bulunan okullarda Türkçenin yabancı dil okutulması kapsamında ek protokol imzalandı.

Protokolü Una Sana Kantonu Eğitim, Bilim, Kültür ve Spor Bakanı Adis Muharemovic ile Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş imzaladı.

Yapılan protokol konuşmaları ve imzaların ardından Türkçenin yabancı dil dersi olarak okutulduğu okulların katıldığı ve 40 okulun dereceye girip 10 okulun kazandığı Türkiye Köşesi yarışmasının ödülleri takdim edildi.

 

Kaynak: http://saraybosna.yee.org.tr/tr/faaliyethaberleri/bosna-hersek-te-uclu-protokol-imzalandi_3992

1

YORUM YAP