BOSNA HERSEK'TE İLİR TEMELLERİ ÜZERİNE KURULMUŞ ŞEHİR; SAMOBOR » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 23:14

BOSNA HERSEK’TE İLİR TEMELLERİ ÜZERİNE KURULMUŞ ŞEHİR; SAMOBOR

BOSNA HERSEK’TE İLİR TEMELLERİ ÜZERİNE KURULMUŞ ŞEHİR; SAMOBOR
Son Güncelleme :

07 Nisan 2023 - 0:20

BOSNA HERSEK’TE İLİR TEMELLERİ ÜZERİNE KURULMUŞ ŞEHİR; SAMOBOR
Bosna Hersek ve Sancak ile bugünkü Karadağ diye adlandırılan (Duklija) Doğu Hersek ve Adtiyayik kıyıları topraklarında, İlirler, Romalılar, Bosna Krallık devleti ve Osmanlı Türk İmparatorluğu dönemlerinden kalma mezarlıklar, yollar, köprüler, kaleler, yapılar ve şehirlere heryerde rastlanıyor ama, Sırplar, Hırvatlar ve Karadağlılardan kalma yapılara rastlanmıyor.
Sadece 8. asırdan sonra bazı kiliseler var. Kiliseler bir devletin varlığını değil, bir devlette o inançtan olan insanların varlığnı gösterir, tıpkı diğer inançtan olanların da var olduğu gibi.
İlirya temelleri üzerinde kurulmuş olsn muhteşem bir ortaçağ Bogumil Boşnyanin şehri Sambor. Bulunduğu yer Ustipraça kasabası Hladilye köyü yakınları.
Arkeolojik kalıntı, 850 m. rakımda 350 m. genişliğinde olup, Bosna Beylerinden Herceg Stjepan Kosača’nın yazlık sarayının olduğu en büyük şehri olan Kosaça’da, muhteşem manzarası ile Yanyina ile Drina nehirlerinin kanyonunun buluştuğu ve içinde bir zindanı ile savunma kuleden oluşuyor.
Belgelerda adı İlk olarak 1397’de Hersek Beylerinden Sandal Hranić Kosača’nın orada yaşamakta olduğu şeklinde geçiyor. 1465’te Osmanlılar tarafından fethedildiği ve 1832’de terk edilinceye kadar yaklaşık 400 yıl boyunca kullanıldığına dair belgelerde bu kale ve şehirden bahsediliyor.
 
BOŞNAKÇA METİN
 
Veličanstveni srednjovjekovni grad na ilirskim temeljima, Samobor kod Ustiprače/ selo Hladilje. Ljetnikovac Herceg Stjepana Kosače, najveći grad Kosača širine i do 350 m na visini od 850 m i očuvanom donžon odbrambenom kulom sa veličanstvenom pogledom na kanjon rijeke Janjine i Drine. Prvi put se spominje u dokumentima 1397 godine u kojem je boravio Sandal Hranić Kosača, a osvojen od Otomana 1465 i korišten skoro 400 godina dok nije napušten 1832. Hvala Jakubu Kadriću na izvrsnom vodjstvu i druženju , jer upozoravam sve buduće posjetioce na oznake minskih polja u širem području.
Kaynak/İzvor: Emir Medanhodžić
 
NUSRET SANCAKLI

YORUM YAP