Bosna Hersek -Jajce Tanıyalım » Boşnak HaberBoşnak Haber

24 Nisan 2024 - 20:21

Bosna Hersek -Jajce Tanıyalım

Bosna Hersek -Jajce Tanıyalım
Son Güncelleme :

02 Şubat 2017 - 18:33

Zeynep Işıl Hamziç  Boşnak Medya

Yayça veya Yayçe (Boşnakça: Jajce), Bosna Hersek’in merkezinde Vrbas Nehrinin kenarında; Banya Luka,Mrkonjiç Grad ve Donji Vakuf  yollarının kesişim noktasında yer alır. Adını etrafında bulunan ve yumurtaya (jaja) benzeyen irili ufaklı tepelerden almıştır. Travnik’in 45 km kuzeyindedir.Dik çatılı tipik evleri ile son derece güzel ve dikkat çekicidir. Kalesi adeta zamana meydan okumaktadır.

1991 nüfus sayımında 11.000 olmak üzere toplam 44.903 nüfusu vardı. Bunun %38’ini Boşnaklar, %35’ini Hırvatlar, %19’unu Sırplar oluşturmaktaydı.

Avrupa’nın en güzel şelalelerinden birine sahiptir.

Vrbas nehrinin Pliva gölüyle birleştiği yerde bulunan şelale görülmeye değer niteliktedir. Şelalenin yüksekliği 30 metre iken son savaş sırasında 20 metreye düşmüştür. Bunun nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte gerçekleşen bir deprem sarsıntısının etkisi veyaBosna savaşı sırasında nehir üzerindeki hidro-elektrik santrallerinin bombalanması sonrası nehrin su seviyesinin yükselmesi sonucu gerçekleşmiş olabileceği belirtilmektedir.

Savaşın başında her etnik gruptan insanın yaşadığı bir yerdi. Kuzeyinde yaşayan Sırpları, güneydoğusunda bulunan Müslümanları ve kuzeybatısındaki Hırvatları birleştiren bir kesişme noktasıydı. 1992’de Sırplar şehri terk ederek Sırp Cumhuriyetine yerleştiler. Aynı yıl Sırp ordusu şehri ağır bir bombardımana tabi tuttu.

Hırvat ve Müslümanlar arasında herhangi bir işbirliğinin sağlanamaması nedeniyle Ekim 1992’de Sırp ordusu şehre girdi ve uzun süre işgali altında tuttu. Ağustos-Eylül 1995’te şehir Hırvatların karşı saldırısı sonucu ele geçirildi ve Dayton anlaşmasına göre Boşnak-Hırvat Federasyonuna bağlandı.

Jajce’yi ziyaret etmek adeta bir ortaçağ şehrinin kalp atışlarını duymak ve bir açık hava müzesini gezmek gibidir. 

YORUM YAP