BOGUMİLLER (PATERENLAR) İLE KATOLİK VE ORTODOKSLAR ARASINDAKİ İNANÇ FARKLILIKLARI » Boşnak HaberBoşnak Haber

7 Mayıs 2024 - 02:24

BOGUMİLLER (PATERENLAR) İLE KATOLİK VE ORTODOKSLAR ARASINDAKİ İNANÇ FARKLILIKLARI

BOGUMİLLER (PATERENLAR) İLE KATOLİK VE ORTODOKSLAR ARASINDAKİ İNANÇ FARKLILIKLARI
Son Güncelleme :

12 Nisan 2023 - 20:54

BOGUMİLLER (PATERENLAR) İLE KATOLİK VE ORTODOKSLAR ARASINDAKİ İNANÇ FARKLILIKLARI VE SAPKINLIK KONUSU !?
Orta Çağ Boşnakları olan Boşnyaninlerin Bogumil inancının temelini Tanrı’nın bir olduğu, Hz. isa Tanrı veya Tanrı’nın oğlu olmadığı ve de Kutsal ruh da Tanrı olmadığı konuları oluşturuyordu. Bu nedenle Bogumiller Katolik ve Ortodoks inancı ile çelişmişler ama, İslâm Dini ile çakışmışlardı.
Bogumiller, Hz. İsa’nın büyük meleklerden biri olduğuna, vücudunun maddi olmayıp insan şekline bürünmüş bir görüntü olduğuna ve bu nedenle O’nun acı çekemeyeceğini ve de ölmeyeceğine inanıyorlardı.
İnsanın kendi içinde hissettiği iman gücü, inanç ve Tanrı’yla konuşma gibi duyguları yani insanın Tanrı’yı kendi içinde hissetmesini oluşturduğuna inanılan Kutsal Ruh hakkında da Bogumiller Hristiyalar ile çelişmişlerdir. Bogumillere göre Kutsal Ruh da bir melek idi.
 
Bogumiller, Katolik ve Ortodoksluktaki haç çıkarılması, bebeklerin vaftiz edilmesi ve İsa’nın bedeni ve kanının sembolü olan ekmek ve şarap ayinini, Ruhban sınıfını ve Papalık, Patriklik kurumlarını da reddetmişlerdi.
Bogumiller arasında rahipler yoktu. Her mükemmel Bogumilin kendi inancını kendisinin öğrenmesi ve inancını kendisinin yayması esas idi.
 
Paterenlerin ibadeti çok basitti. Kiliseleri reddettiler, Tanrı’nın her yerde ibadet edilebileceği ve bir Tanrı’ya ibadet etmek için kocaman binalara ihtiyaçlarının olmadığına inanıyorlardı.
 
Hz. İsa’nın çarmıha gerildiğini kabul etmiyorlardı ve Katolikler ile Ortodokslara şu soruyu soruyorlardı; “Tanrı’nın Oğlu’nun çarmıha gerildi haç şeklindeki bir ağacına nasıl tapabiliyorsunz?”
Hz. İsa ve Hz. Meryem heykellerini ve azizlerin ikonalarını put olarak görüp Katolik ve Ortodoksları putperestlikle suçladılar. Ruhban sınıfının giydiği şaşalı, gösterişli kıyafetleri alaya alıyorlardı. Kutsal kaplardan kutsanmış suyun içilmesini zehir içmekle eş tuttuyorlardı.
KATOLİK VE ORTODOKSLARA GÖRE BOSNA’DAKİ BOGUMİLLER SAPKIN İNANÇTAN OLANLAR İDİ.
BAŞTA ORTODOKS OLAN RAŞKA JUPANI NEMANYİÇ OLMAK ÜZERE KOMŞULARI OLAN KATOLİKLER, PAPALIK (KENDİ DİNİ İMPARATORLUĞUNU KORUMAK İÇİN) 1463 YILINA KADAR YÜZ YILLARCA BOSNA VE CİVARINDAKİ BOŞNYANİN BOGUMİLLERE SALDIRILARDA BULUNDULAR VE KİMİ ZAMAN ONLARA KORKUNÇ KATLİAMLAR YAPTILAR.
KİMİN GERÇEK SAPKIN İNANÇTAN OLDUĞU İSE GÜNÜMÜZDE TARTIŞILMAYA BAŞLANDI !
KATOLİK VE ORTODOKSLARIN DÜNYA ÇAPINDA VE TARİH BOYUNCA KENDİ İNANÇLARINDAN OLMAYANLARA YAPTIKLARI KATLİAMLAR, TARİHİ KİTAPLARINDA ÇOK NET YAZIYOR.
BOGUMİLLER VEYA DİĞER ADLARI İLE PATERENLER, BABUNLAR, HERETİKLER, FRANSA VE KUZEY İTALYA’DA KATHARLARIN VE ALMANYA’DA ALBİGENLER TARİHTE NEFSİ MÜDAFA DIŞINDA KİMSEYE ZARAR VERMEDİKLERİ DE ÇOK NET BİLİNİYOR !
 
 
NUSRET SANCAKLI

YORUM YAP