Bir Boşnak Aydını: Sancaklı Yakub Memiç (JAKUB EFENDİYA MEMİĆ) » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Mart 2024 - 09:49

Bir Boşnak Aydını: Sancaklı Yakub Memiç (JAKUB EFENDİYA MEMİĆ)

Bir Boşnak Aydını: Sancaklı Yakub Memiç (JAKUB EFENDİYA MEMİĆ)
Son Güncelleme :

22 Eylül 2022 - 18:43

BİR BOŞNAK AYDINI:
SANCAKLI YAKUB MEMİÇ (JAKUB EFENDİYA MEMİĆ)
Sancaklı tarihçi Esad Rahiç, Sancak bölgesi siyasetçilerinden Husein Memiç ile ilgili bşr yazısında, Husein’in büyük dedesi benim ise büyük amcam olan ilahiyatçı/imam (efendiya) Yakub Memiç hakkında bir yazı yazmış.
Beni yazının siyaset yönü ilgilendirmiyor, siyasetin içine olmanın beni ömrüm boyunca hiç ilgilendirmediği gibi !
Esad Rahiç’in bu yazısını okuduktan sonra Rahmetli Yakub Amcamızın, biz Türkiye’ye göçürüldükten sonra 1960 yıllardaki İstanbul, Küçükköy’de evimizdeki ziyaretini hatırladım.
Evimizin yirmi metrekarelik salonu yerde dahi oturacak yer kalmaksızın hem biz Memiçler hem komşularımız tarafından doldurulmuştu.
Rahmetli Yakub Amca konuşurken, salon öyle bir sessizliğe bürünüyordu ki arada bir öksürenler olmazsa, dışarıdan biri salonda kimsenin olmadığını düşünürdü.
Çocuk halimle o derin konuşmasından etkilenmiştim. Bugün hatırladığım en önemli söylemi, memleketimiz Sancak’ı terkedip bizi Türkiye’ye göçürmek isteyenlerin işlerini kolaylaştırmış olduğumuz idi.
O sırada başta rahmetli babam ve üç öz amcam (Hamdo, Lotvu ve Tufo) olmak üzere düşünceli bir şekilde yere baktıklarını hatırlıyorum.
Sancaklı Husein Memiç’in büyük dedesi, Rahmetli babamın da amcası olan Yakub Memiç kimdi?
Jakub Efendija Memić, Novi Pazar ve Sancak ulemasının en parlak isimlerinden biri olan ünlü bir alim, ilahiyatçı ve imamdır. Aynı zamanda kendisi Eski Yugoslavya’daki Müslümanları içinde en saygın ve eğitimli ilahiyatçılarından biriydi.
O, yalnızca Sancak bölgesi ve ötesinde İslam’ı güçlendirmeye yönelik ısrarlı günlük pratik çalışmalarıyla izini bırakmadı.
Bilgisi ile ve halkla, yazılı ve sözlü söylemlerin bir insanın hayatına mal olabileceği zamanlarda bile kendi inancı, Boşnak Kültürü ve Tarihi için mücadele verdi.
Müslümanların, Türklerin ve Arnavutların Türkiye’ye göç etmesine ve devletin bu konudaki ihmalkar ve kasıtlı tutumuna karşı Sancaklı Boşnaklar arasında ilk sesini yükselten oydu.
Saygıdeğer Yakub Memiç bunu ne zaman yaptı biliyor musunuz? İster inanın ister inanmayın, bunu 1958’de, yani tüm Boşnakların kasıtlı ve bilinçli bu kötü devlet politikaları karşısında sessiz olduğu bir dönemde yaptı !
Herkes susarken o sesini yükseltti. Kendisi ve ailesinin bundan dolayı zarar görebileceğini bilmesine rağmen bu konuda net konuşmalar yaptı.
 
İnanmaynlar şu belgeye bakabilir; “MEMIC, JAKUB: 2134 – Vasika. – IX (XXI)/1958; br. 6 -8 , str. 266-275. O iseljavanju muslimanke, turske i šiptarske manjine u Anadoliju, Glasnik
Rijaseta islamske zajednice tadašnje FNRJ. / MEMIC, JAKUB: 2134 – Vasika. – IX (XXI)/1958; hayır. 6-8, s. 266-275. Müslüman, Türk ve Arnavut azınlığın Anadolu’ya göçü üzerine Glasnik.
FNRJ İslam cemaati – Rijaset.”
 
Rahmetli Jakub Efendi, Boşnakların Kültür ve Tarihi ile Boşnak sanatları hakkında ve birçok dini konularda ve de güncel sorunlarını kaleme almıştır.
O büyük alim ve büyük İslam alimi, geride Peygamberimiz (s.a.v.)’in Boşnakça’da en meşhur hadis koleksiyonunu bırakmıştır. Hala çok güncel olan ve hadis ilimlerinin baş eserlerinden sayılan bir kitap; “Peygamberin Hadislerinden Seçmeler”:
İslam Cemaati Eldership, Saraybosna 1985; 5.000 kopya halinde.
Bugün bu eser olmadan hadis ilimlerinin çalışılması düşünülemez.
RUHU ŞAD OLSUN …
 
Nusret SANCAKLI’dan Alıntı

YORUM YAP