Beslenme ile ilgili doğru bilinen yanlışlar serisi » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 08:20

Beslenme ile ilgili doğru bilinen yanlışlar serisi

Beslenme ile ilgili doğru bilinen yanlışlar serisi
Son Güncelleme :

27 Mayıs 2022 - 15:21

Günümüzde sosyal medyada, internette veya televizyonda beslenme uzmanı olmayan birçok kişi beslenme ile ilgili tavsiyesi veriyor. Bu da kafa karışıklığına neden olduğu için bu yazımda bu konuya değinmek istedim, doğru bilinen yanlışları düzeltmek çok uzun süreceği için sonraki köşe yazılarında bu başlığa devam edeceğim. Öncelikle şunu söyleyebilirim ki beslenme tavsiyesi\öneri ve bilgisi alacağınız kişinin üniversitelerin 4 yıllık beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olduğundan emin olun, sonrasında her besinin herkese iyi gelmeyeceği ve söylenen her tavsiyenin başkasına iyi gelebilirken size belki de iyi gelmeyecek olmasının olasılığını lütfen unutmayın. Bu yazımda konu başlıkları olarak danışanlarımın\ hastalarımın sıklıkla sorduğu sorulardan başlıyoruz.

Mucizevi bir besin var mı?

X hastalığına karşı mucizevi besin… bu besini yiyerek zayıflayın… ve dahası, böyle ifadelerle çok sık karşılaşabiliyoruz. Bir besinin sağlığınız üzerinde yararlı veya yararsız etkilerini bu besinin tüketim sıklığına ve tüketim miktarına bağlıdır. Tek bir besinden bu yararı beklemek yerine vücudumuz için gerekli olan besin öğelerini dengeli tüketirsek ve çeşitlilik sağlayabilirsek hem sürdürülebilir bir yaklaşım hem de yeterli bir şekilde besin öğelerinden faydalanabiliriz. Yani tek bir besinden mucizevi etkiler beklemek doğru bir yaklaşım değildir.

Meyveler çok şekerli olduğu için tüketilmemelidir

Meyve tüketmekten korkuyor musunuz? Meyve içindeki şekerin sağlığa zararlı olduğunu düşünmek, inanmak veya kulaktan dolma bilgilerle hareket etmeye hiç gerek yok, meyvede bulunan fruktoz doğal bir şeker olup; 0-50 g/gün orta seviye alım, 50-100 g/gün yüksek seviye alım, >100 g/gün çok yüksek seviye alım olarak sınıflandırılmaktadır. Eğer siz gün içinde çok yüksek seviyede fruktoz alımı yapıyorsanız burada kardiyovasküler hastalıklar ve metabolik hastalıklar gibi olumsuz durumlarla karşılaşma riskini arttırabilirsiniz. Yapılan çalışmalarda meyvelerin vücut ağırlığını korumaya destek olduğunu ve kalp sağlığını desteklediği görülmektedir. Meyvede bulunan fruktoz, yine meyvede bulunan posa ve antioksidan gibi besin bileşenleri ile birlikte bulunduğundan önerilen porsiyonlarda meyve tükettiğinizde, aldığınız fruktoz sizi sağlıksız yapmaz.

Limonlu su içmek zayıflatır mı?
Limonlu su içerken beklentiniz kilo vermek mi? Yoksa güne fresh bir tat ile başlayarak kendinizi iyi hissetmek mi? Genelde bireyler güne ılık, soğuk, limonlu su ile başlamak konusunda kararsızlık yaşamaktadır. Bilimsel yayınlara bakıldığında bu ilavelerin farklı bir etkisi olduğu görülmediğini söylemek isterim. Şunu da eklemek isterim limon sindirimi kolaylaştırdığı için ve su bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olduğu için kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Fakat limonlu su içmeyi kilo verme beklentisi için yapmayın, bunun yerine limonun verdiği aromayı seviyorsanız ve sindirim sisteminizi rahatsız etmiyorsa tabii ki tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Ufak bir not su tüketimini unutmayın.

Light ürünler daha sağlıklıdır

Light ürün zaten ne kadar yesem de bir şey olmaz diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Light ürün bir diğer adıyla ‘hafifletilmiş’ yani görüntü ve lezzet bakımından geleneksel ürünlere benzeyen fakat kalori yoğunluğu biraz daha düşük olan ürünlerdir. Aslında geleneksel ürünle aralarında kalori olarak çok fark olmadığı için bu ürünlerin sınırsız tüketilmesi önerilmez. Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise besin değerleri tablolarını okuyarak ürünün neyi ne kadar içerdiğini öğrenebilirsiniz. Sonuçta size mutluluk veren besinleri tüketirken bazen light ürünlere başvurabilirsiniz fakat light ürünlerinde kendi başına kilo sorununuzu çözmeyeceğini bilerek ancak kontrollü olarak tüketildikleri zaman faydalı olacağını bilmelisiniz.

Bu hafta bu 4 başlığı konu almak istedim, dediğim gibi bu başlıkların devamı gelicek. Umarım fayda alabileceğiniz bir köşe yazısı olmuştur. Herkese sağlıklı bir hafta dilerim…

Diyetisyen Zeynep Demirci

@dytzeynepdemirci

KAYNAK: https://medyabar.com/makale/10208739/zeynep-demirci/beslenme-ile-ilgili-dogru-bilinen-yanlislar-serisi

YORUM YAP