BATI BALKANLARDA ÇOK ŞEY YA BOŞNAKLARDAN YA TÜRKLERDEN AZ DA OLSA YUNAN VE RUSLARDAN ALINMIŞ !
Karadağlılar Bizans’tan çift başlı kartalı (bayrak) çaldı.
Bizans, kendisini Roma İmparatorluğu’nun varisi olarak gördügünden çift başlı kartal hem doğuya hem de batıya hakimiyeti simgelemektedir.
Bu yetmedi 1800’lü yıllarda bir de bayrağı Kilisenin baskısı ile taç, haç, kılınç ilave edildi, Oysa ilk bayrak sade idi
Oysa ilk Karadağ’daki beylik bayrağından taç, kılıç ve haç yoktu.
Boşnakça dilini de çaldı, bu dil Boşnakların yanı sıra Hersek ve Dubrovnik halkı tarafından da konuşuluyordu. Batı Balkanlarda herkesin anladığı tek dil Boşnakça idi. Ama, farklı bir dilmiş gibi ona “Naški”, bazen “Slovenski” adını verdiler. En son Sırpça – Hırvatca veya Yugoslavca dediler, bugün o dil yok. Tıpkı doğuslavca, batısalvca olmadığı gibi !?
Sırp Vuk Karadžić, 1800’lü yılların ilk yarısında Hersek’te konuşulan Boşnakça’yı temel alarak, Sırpça edebi dili icat etti. Şimdi bile Ştokavian, Çakavian veya Kaykavian konuşmasının korunduğu bölgeler incelenir ve dil standardının dayatıldığını ve Ştokavian’ın tek edebi ve doğru dil olarak kabul edildiği ortaya çıkar.
Sırp-Hırvat ortak eylemiyle birlikte Boşnakça dilinin ayrı bir dil olma hakkı anlamsız bir şekilde bugün bile iddia ediliyor.
Ancak 300 yıl önceki atalarını yalnızca Boşnaklar anlayabilir. Sırplar ve Hırvatlar atalarının dilini duyduklarında hiç anlamıyorlar.
Türklerden sayısız yemek ve tatlı ceşitleri, Yunanlılardan din ithal edildi.
Slav tanrılarının yerine Suriye, Filistin, Anadolu gibi uzak ülkelerden gelen bazı bilinmeyen azizler getirildi.
Sırp Bayrağı da Ruslardan çalındı; sadece ters çevrildi.
Anayasa Belçikalılardan, atasözleri ve kelimelerin çoğu Türklerden alındı.
Boşnaklardan çeşitli şarkılar, halk oyunlar çaldılar ve Sırp-Hırvat müziğı diye hala söyleniyor.
Daha neler neler …
Nusret Sancaklı