BALKANLAR, EN AZ ANADOLU KADAR ANA YURTTUR, VATANDIR » Boşnak HaberBoşnak Haber

19 Mayıs 2024 - 07:35

BALKANLAR, EN AZ ANADOLU KADAR ANA YURTTUR, VATANDIR

BALKANLAR, EN AZ ANADOLU KADAR ANA YURTTUR, VATANDIR
Son Güncelleme :

16 Aralık 2021 - 20:15

  • BALKANLAR, EN AZ ANADOLU KADAR ANA YURTTUR, VATANDIR *
* Vatanın önemi nedir?
Dinsiz insan için bile vatan önemlidir. Vatansız devlet olmaz. Devlet olmayınca insanların yaşaması zordur. Kargaşa olur, birlik beraberlik olmaz. Göçebe gibi yaşar veya zindanda olan bir esir gibidir. Bunun için altın kafese konan bülbül, “İlle vatan, ille vatan!” demiştir. Birine hakaret için “Vatansız!” dendiği de olur. Müslümanlığın yaşaması da vatana bağlıdır.
* Peygamber Efendimiz’in zamanında, Medine şehri İslamiyet’in başkenti durumundaydı. Emir ve yasaklar oradan bildiriliyordu. Bir hadis-i şerifte
“Medine, helâl ve haramın bildirildiği yurttur.” (Taberânî) buyrulmuştur. “Yurt ile vatan” eş değerdedir.
* Vatansız vatandaş olmaz. Vatandaşları iyi ise, o vatan, o yurt kıymetlidir. Vatanın kıymeti vatandaşından ileri gelir. Bunun için “Şeref-ül mekân bil mekîn.” denmiştir. Bir yerin kıymeti, o yerin sakinlerinin kıymetine göre değerlendirilir. “Vatan sevgisi imandandır.” hadis-i şerifi de, halkı Müslüman olan ve İslamiyet’e uygun yaşanan vatanın kıymetini bildirmektedir.
***
* Türk, Balkanlardan çekileli hayli zaman oldu.
* O Türk; topraklarımız olan ”Balkanlılık ruhu”nu kaybetse de, bir gün yine oralara varma azmi olan ”kızılelma ruhu”nu bir tohum olarak hâlâ ”saksılarında” saklıyor. Saksı toprakları, o gün gelince, büyüyecek, çoğalacak yine “Balkan toprağı” olacak, “vatan” olacak bu kızılelma ruhu sayesinde.
* Bir de şu var: ”Balkan” kelimesi, bize Kafkasların Elbruz Dağları eteklerindeki ”Balkar” Türklerinden bir yâdigâr. ”Balkan” demek, ”Balkar, Malkar, bizim Trakya’daki Malkara’mız’‘ demek. Kafkas’ın Balkar’ı, vaktiyle, kalktı göç eyledi Diyar-ı Rûm’a ”Balkan” oldu=”Bulgar” oldu. ”Bugünün Bulgar’ı” dünün ”Kafkas Balkar’ının, Karaçay- Malkarlı Türklerinin, maalesef Türklüğünü yitirmiş, bugüne kalmış bir bakiyesi”dir.
* Ah, bugünün “Bulgar”ı bunu bir anlayabilse; hatta “Macarlar, Gagavuzlar” da bir anlayabilse…
* Ver elini: ”Kafkas’ın Karaçay’ı-Çerkez’i-Balkar’ı”; Trakya’nın “Balkan’ı-Arnavut’u/Boşnak’ı/Makedon’u/Pomak’ı-Bulgar’ı-Malkara’sı-Macar’ı-Gagavuz’u” birlikte türkü çığıralım-halay çekelim Türkiye’mle…
 
* Rıdvan Üzel-FACEBOOK’TAN ALINTI…

YORUM YAP