Bağışıklığı güçlendiren, soğuk algınlığı ve griple savaşmaya yardımcı olan beş yiyecek » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Nisan 2024 - 03:54

Bağışıklığı güçlendiren, soğuk algınlığı ve griple savaşmaya yardımcı olan beş yiyecek

Bağışıklığı güçlendiren, soğuk algınlığı ve griple savaşmaya yardımcı olan beş yiyecek
Son Güncelleme :

31 Aralık 2023 - 22:30

Bağışıklığı güçlendiren, soğuk algınlığı ve griple savaşmaya yardımcı olan beş yiyecek

Kış, soğuk algınlığı ve gribin sık görüldüğü bir dönemdir ve virüslerle savaşmak için bağışıklığınızı güçlendirmeniz gerekir.

Kayıtlı beslenme uzmanı Rhiannon Lambert, bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için kullanabileceğiniz çeşitli gıdalar olduğunu söyledi.

“Bakteri, virüs ve diğer faktörlerin neden olduğu hastalıklara karşı sizi koruyacak tek bir gıda veya takviye yok” dedi.

Enflamasyonu azaltan ve antioksidan aktiviteyi artıran çeşitli yiyecekler yemek kesinlikle bağışıklık sisteminizi desteklemeye yardımcı olabilir.

Probiyotik gıda

Hasta olduğunuzda ulaşmak isteyeceğiniz ilk şey yoğurt veya lahana turşusu olmayabilir. Ancak kayıtlı bir beslenme uzmanı onlara bir şans vermelerini tavsiye etti.

“Probiyotik gıdalar, bağırsak sağlığının korunmasına yardımcı olan canlı bakteri içeren gıdalardır. Bağışıklık sistemimizin yaklaşık yüzde 70’i bağırsakta bulunur, bu nedenle bağırsak bakterilerinin iyi bir dengesini korumak, bağışıklık fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olabilir” diye ekliyor.

Hasta olduğunuzda, özellikle de antibiyotik alıyorsanız, bağırsak mikrobiyotanız bozulabilir ve bu da bakteri dengesizliğine yol açabilir.

Rhiannon, “sindirim sisteminize dost bakterilerin girmesini ve bu dengenin yeniden sağlanmasına yardımcı olmak” için yoğurt, kefir, lahana turşusu ve kimchi gibi probiyotik yiyecekler yemeyi önerdi.

Antioksidanlar açısından zengin besinler

Bazı meyve ve sebzeler de hasta olduğunuzda vücudunuza pek çok fayda sağlayabilir.

Rhiannon, hasta olduğunuzda diyetinize antioksidan açısından zengin gıdalar eklemenizi önerdi; çünkü bunlar, bağışıklık sistemini desteklerken oksidatif stresi azaltmaya ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir; bunların hepsi iyileşme sürecine faydalıdır.

Antioksidanlar açısından zengin besinler arasında yaban mersini, ahududu ve portakal gibi meyveler, brokoli, ıspanak ve havuç gibi sebzeler bulunur.

Sarımsak

Düşünmeyebilirsiniz ama sıcak sarımsak soğanları allisin içerdiğinden antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

“Sarımsaktaki mikrobiyal elementin soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarla yaygın olarak ilişkilendirilen bakteri ve virüslerle savaşmaya yardımcı olabileceğini öne süren bazı araştırmalar var” dedi.

Zencefil

“Zencefilin hastalıklar için bitkisel bir ilaç olarak uzun bir geçmişi var. Mide bulantısı ve mide sorunlarına yardımcı olduğu gösterildi. Köri ve çorba gibi çok çeşitli yemeklere zencefil ekleyebilir, hatta çiğ olarak içebilirsiniz. çay” diye ekledi.

Manuka balı

Belki çocukken size boğaz ağrısını dindirmek için bal verilmiştir.

“Manuka balı, ağacın nektarına atfedilen eşsiz antibakteriyel özellikleri nedeniyle normal baldan farklıdır. Manuka – hastalıklardan kurtulma sağlamada potansiyel sağlık yararları açısından araştırılmıştır” diye açıkladı.

Boğaz ağrısı ve öksürük için limonlu çay gibi sıcak içeceklere rahatlatıcı bir katkı olabilir.

Kaynak: https://www.klix.ba/lifestyle/zdravlje/pet-namirnica-koje-jacaju-imunitet-i-pomazu-u-borbi-s-prehladom-i-gripom/231229012

YORUM YAP