ARBİH Ordusu'nun Ünlü Generali Mehmed Alagić » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Nisan 2024 - 21:50

ARBİH Ordusu’nun Ünlü Generali Mehmed Alagić

ARBİH Ordusu’nun Ünlü Generali Mehmed Alagić
Son Güncelleme :

11 Temmuz 2017 - 3:43

NAİL PİNDUK  PRİZREN BOŞNAK MEDYA

Bosna ARBİH Ordusu’nun ünlü Boşnak generali Mehmed Alagić, 08.07.1947 yılında Sanski Belediyesi bağlı olan Fajtovci köyünde doğdu. Annesi Fermana Ceric ve babası  Redže’dır. Bosna Hersek’e karşı saldırı düzenledikten sonra, kurulan orduda 17. Krajina Tugayı üyesi ve Bosanska Krajina Operasyon Grubunun komutanı oldu.

Kısa bir süre sonra ARBİH Boşnak Ordusu 3. Kolordu komutanı oldu. Bu görevde kısa kaldı, çünkü inisiyatifinde olan ve kurma aşamasında olduğu Bosna Hersek Ordusu 7. Kolordu oluşumu vardı. Daha sonra Bosna-Hersek Ordusu Genel Sekreterliği görevine getirilerek ARBİH 7. Kolordu Komutanı oldu.

Mehmed Alagić, General Dudakoviç ile birlikte, bu Kolorduda büyük başarılar kazandı. Yedinci Kolordu, orduda “umut” tu. Alagic, mevcut kolorduların birliklerini “topladı” ve  17. Krajina’yı, birkaç Krajina komutanıyla (çoğunlukla Fikret Cuskić, Sakiba Mahmuljin, Asim Koričić, Rasim Imamović) birlikte birkaç yeni birlik oluşturdular. Krajisnici’de sayı hakimiyeti altında olmasa da, kısa bir süre sonra kuruluşun adı “Krajiski” oldu. Fakat Mehmed Alagiç, üskç ve diğer tüm Krajisniklerin Krajina’ya egemen olma isteği hakimdi.

 Travnik’in alanı stratejik açıdan önemliydi ve Tudjman ve Miloseviç için. Alagic onların isteklerini yerine getirmelerine asla izin vermedi. Yedinci Kolordu’yu bir bütün olarak toparlayan Alagić hızla ve enerjik bir performans gösterdi. Alagic mantıklı bir şekilde orduyu yönlendirildi savunma için her şeyi yaptı.

Hiçbir belediye, bölge veya eyalet yetkilisini rüşvet vermedi, faturaları ona tevdi ettiler. Bölgedeki tüm ekonomik kaynaklar Yedinci Kolordu hizmetindeydi ve “el ele” veriyordu. Harekete geçirilmemiş askeri kimseler neredeyse yoktu. Alagić’e göre her insan ülkenin savunmasına girmeliydi. Örneğin “Vlasic” gibi büyük operasyonlar sırasında, Travnik’in tüm nüfusu, askerlerden, çalışma çizgilerine, savaşçılar için yiyecek hazırlayan kadınlara kadar Yedinci Kolordu hizmetindedir. Bütün bu örgütlenme inançla birlikte , eninde sonunda ARBİH Ordusunun en önemli eylemlerinden biri olan Vlasic Dağının kurtuluşuna yardım etmiştir.

Mehmed Alagić, Hırvat Savunma Konseyi ve çetniklerle  sürekli mücadele ediyordu ve başarılı oldu. Bosna’nın merkezindeki pek çok köy ve kasabanın kurtuluşu, Sanski Most’a kadar büyük başarılar kazandı. General Atif Dudakovic ve Mehmed Alagic’in komutasındaki ARBİH 5. ve 7. Kolorduları, 9 Ekim’den 10 Ekim 1995’e kadar Sanski Most’a girdi. Savaştan sonra kendi isteğiyle emekliye ayrıldı ve Sanski Most Belediyesi’nin savaş sonrası ilk belediye başkanının olma görevini de kabul etti. Sanski Most, 51 Bosna Hersek belediyesi içinde Boşnaklar için bir cennetti adeta. General’in kalbi 07.03.2003 akşam saatlerinde durdu ve hayata veda eti.. Sanski Most’da. BH’nin dört bir yanından gelen yaklaşık 20 bin kişi Fajtovci’sinde onun için ibadet ve dua etti. Mehmed Alagić Fajtovka camisinin mezarlığına gömülmüştür.

 

YORUM YAP