Adana Hamitbey Bucağı Boşnakları.. » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 07:20

Adana Hamitbey Bucağı Boşnakları..

Adana Hamitbey Bucağı Boşnakları..
Son Güncelleme :

20 Haziran 2021 - 19:37

                    Adana Ceyhan Hamitbeybucağı Köyü Boşnakları

Hazırlayan : Şevket KOÇ

            Adana’daki gezimize devam ediyoruz. Bu kez  Adana’ya 61 ,Ceyhan’ a 17 km uzaklıkta olan Hamitbey Bucağı’ndayız. Hamitbeybucağı, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir mahalledir. Mahallenin adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında bilgi yoktur. Ancak Kurtuluş Savaşı sırasında bölge halkından olan ve kahramanca mücadele eden Hamit Bey’in adına istinaden verildiği düşünülmektedir. Köy özellikle Bosna Hersek göçmenlerinin yerleştirilmesiyle nüfus kazanmıştır. Köy halkı göçmenlerden oluşmaktadır Bosna’dan ve Bulgaristan’dan 1-2 aile Selanik göçmeni olarak 4-5 aile ,Şam’dan gelen 2-3 aile ve gerisi Bosna göçmenidir. Köyün Ayrıca mahallede Türkçenin yani sıra Boşnakça da etkinliğini yitirmiş de olsa konuşulmaktadır. Bunda eskilerin Boşnakça konuşmalarındaki çekinikliği etkili olmuştur. Köy İslam kültür ve geleneklerinin yanı sıra kendine has kültür ve gelenekleri bulunan bir kültür yapısına sahiptir. Köyün  ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Ayrıca köy halkının önemli bir kısmı geçimini yurt dışında çalışarak sağlar. Köyün 2021 nüfusu 760 tır.160 haneden oluşan köyde 140 hane Boşnaktır. Genelde 50-70 yaşında olan 60-70 arası ,70-90 arası 40 -50 kişi arası ve geri kalan 50 yaş altıdır.

                                                        BOŞNAKLARIN KÖYE YERLEŞMESİ

         Köye Boşnakların gelişi bazı kaynaklarda 1892 ve Arnavutluk’tan göçen Boşnaklar olarak geçse de köylülerin ifadesine göre 1908 yılına denk gelmektedir. İlk gelen Boşnaklar Harbaş, Semaniç, Husiç, Cizmiç, Elkasoviç ,Çoraliç ve Dizdaroviç sülaleleridir. Bu sülaleler ise  Cazin ve Bihac yöresinden geldiler. 1923 Aralık ayından itibaren Boşnaklardan gelenler oldu. Köyün yüzde 90’ı Boşnaktır. Köy nüfusunun yaklaşık 400’ü köy dışında yaşamaktadır.

      Köy muhtarı Fuat ELKAS  Kendisi Boşnaktır. Yaklaşık 40 aile bulunmaktadır. Boşnakça dili maalesef konuşulmamaktadır. Sadece kendi aralarında gizli bir şey konuşurken Boşnakça konuştukları bilinir. Düğünlerde bile Boşnak oyunu oynanmamaktadır. Günümüzde köyde yaşayan bazı Boşnak sülaleleri şunlardır: Paşiçler,Begoviçler,Semaniçler,Dizdarlar,Toniç(Okiç)Muranoviç,Şepiç,Çoraliçler,Kırcaaliçler,Delaliçler,Elkasoviç,Şehiç,Gardiyen ve Harbaşlar’dır.

     Hamitbey Bucağı kökenli olup köy dışında yaşayan Boşnaklar genelde her ilde olup (Doğu hariç )bulunur.ancak genel itibariyle İstanbul, Yalova, İzmit( 20 hane ) Ankara ,Adana (30-40 hane ) Ceyhan ‘da 30-40 hane ,1-2 hane Niğde,Hatay Dörtyol’da 8-9 hane kadar yaşamaktadır.

           Köy halkının yaptığı Boşnak yemekleri; Piriyan, pide çeşitleri, Sütlü Dilonsa, Zelanitsa, Klukuşa, Cicipapa ,Lijlavak ,Direnica Pura (Kaçamak),Ribitsa ,Pita

Kaynaklar:

-koylerim.com

-Hasan Dizdar

-nufusune.com

-kayihanzeybek.com

-Fuat ELKAS (Köy Muhtarı )

YORUM YAP