Višegrad Katliamı » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 13:02

Višegrad Katliamı

Višegrad Katliamı
Son Güncelleme :

21 Nisan 2017 - 12:37

Zeynep Işıl Hamziç  Boşnak Medya

Višegrad Katliamı :Bosna Savaşın’da Višegrad Şehrinde 3000 Boşnak Sivile katliam yapılmıştır.Sırplar 15 Haziran günü Boşnak erkekleri öldürüp Drina köprüsünden  atmış 72 kadını da bir evde toplayıp tecavüz ettikten sonrada yakmışlardır.Her yıl Vişegrad da onların anısına 3000 adet gül Drina köprüsünden dualar eşliğinde atılmakta ve anma töreni düzenlenmektedir.

Bosna Hersek’in  doğusunda yer alan  Vişegrad Osmanlı idaresinde 300 yıl dan fazla süre kalmış önemli bir ticaret merkeziydi.  I.Dünya II.Dünya ve Bosna Savaşında yapılan katliamlarla Boşnak nüfusu azaltılmış ve günümüzde özerk yönetim Sırp kantonuna bağlı bir kasaba haline gelmiştir.Vişegrad Drina Irmağı ve Drina Köprüsünün üzerinde bulunmaktadır.

Osmanlı döneminde hizmet etmiş Boşnak Paşalardan  Sokollu Mehmed Paşa tarafından buraya 1571 yılında Drina köprüsünü yaptırılmıştır. Vişegrad o zamanlar Osmanlı egemenliğinde Sırplar ve Boşnakların  yaşadığı bir köymüş ve Osmanlıda 300 yıl konumunu muhafaza etmiştir.Sokullu Mehmet Paşa tarafından Drina Köprüsü yapılmasıyla ticari faaliyetler burada hızlanmıştır.

Bu köprüyü ve bu şehri  en güzel “Drina Köprüsü” adlı romanında Nobel Ödüllü İvo Andriç anlatmıştır.

1992 Bosna savaşında burada ne yazık ki büyük katliamlar gerçekleşmiştir.Vişegrad Belediye Meclisi Başkanı Sulyo Feyziç,her yıl burada ölenlerin anısına törenler düzenlemekte kendisi bir konuşmasında Drina Köprüsü için “çok sayıda kötülüğün yapıldığı bir köprü oldu ne yazık ki Burada çok sayıda insan sadece Boşnak ve dini İslam olduğundan dolayı öldürüldü. Dedelerinin topraklarında burada Vişegrad’da yaşayan Boşnaklar burada öldürüldü” diyen Feyziç, Vişegrad kentinin 1992’de nüfusunun yüzde 63’ü Boşnaklardan oluştuğunu, bugünlerde ise bu kente yaklaşık 500 Boşnak’ın yaşadığını ifade etti.

Vişegrad 92 Kayıp Aileleri Derneği Başkanı Hediya Kasapoviç ise bu köprüde katliamın yaşandığını, köprüden insanların ve çocukların diri olarak Drina nehrine atıldığını ifade etti. Kasapoviç, “Bu insanları birleştirmesi gereken bir köprüydü ama maalesef dünyanın en kanlı köprüsü oldu” dedi.

Yugoslavya döneminde nufusun %70 yakın Boşnak’ ken günümüzde Boşnak nüfusu yapılan katliamlarla yok denecek kadar azalmıştır.

YORUM YAP