Üç Kıtada Tarihi Mezarlıkları Olan Nadir Millet : Boşnaklar ! Tarihimizden... » Boşnak HaberBoşnak Haber

3 Mayıs 2024 - 01:16

Üç Kıtada Tarihi Mezarlıkları Olan Nadir Millet : Boşnaklar ! Tarihimizden…

Üç Kıtada Tarihi Mezarlıkları Olan Nadir Millet : Boşnaklar ! Tarihimizden…
Son Güncelleme :

09 Kasım 2023 - 23:37

ÜÇ KITADA TARİHİ MEZARLIKLARI OLAN NADİR MİLLETLERDEN BİRİ BOŞNAKLARDIR.
Avusturya’nın Innsbruck şehrinden fazla uzakta olmayan İtalya’nın Güney Tirol eyaletindeki Brunico bölgesinde, Avusturya Macaristan Ordusu’nda Birinci Dünya Savaşı’nda öldürülen Boşnakların mezarlığı. Aradan Yüz yıla yakın bir süre sonra mezarlık düzenlenerek koruma altına alınmış. Aynı savaşta hayatını kaybetmiş Boşnakların büyük bir mezarlığı Macaristan’da da var. Nerede yok ki ?
1463 yılından sonra Boşnaklar, yurttaşı oldukları Osmanlı Türk İmparatorluğu’nun her rütbedeki askerleri olarak üç kıtadaki savaşlarda vatanları için şehit oldular. Mohaç Savaşından Çanakkale Savaşlarına kadar.
 
 
Bunun yanında 1878’den sonra Bosna Hersek’in Avusturya Macaristan tarafından ilhakı ve 1907’den sonra da işgali sonrası bu sefer Boşnaklar yurttaşları olduğu Avusturya Macaristan Devleti tarafından askere alınmış ve Birinci Dünya Savaşında farklı cephelerde binlercesi can vermiştir.
1912 Balkan Savaşlarından ve Birinci Dünya Savaşından sonra is Boşnaklar, kendi ata toprakları olan Bosna Hersek ve Sancak’ta yurttaşları olduğu SHS krallığı, (1818-1929), Yugoslavya Krallığı (1929-1845) ve Sosyalist Yugoslavya (1945-1991) ile BM üyesi, bağımsız Bosna Hersek Cumhuriyeti’nde (1992-1995) Srebrenica’da yapılan soykırım da dahil sürekli ve sistematik bir şekilde öldürülmüşlerdir.
Bugünlerde yine kendi devletleri ve vatanları Bosna Hersek’te savaş rüzgarları estirilerek yeni Boşnak katliamları ve soykırım yapılması söz konusu !
 
NUSRET SANCAKLI

YORUM YAP