Tito Yugoslavyası'nın Son Dönemi Sahte Başarısı ve Refahı » Boşnak HaberBoşnak Haber

12 Mayıs 2024 - 22:40

Tito Yugoslavyası’nın Son Dönemi Sahte Başarısı ve Refahı

Tito Yugoslavyası’nın Son Dönemi Sahte Başarısı ve Refahı
Son Güncelleme :

12 Temmuz 2017 - 8:37

Hazırlayan: Zeynep Işıl Hamziç.  BOŞNAK MEDYA

Aşağıdaki tablolarda ve video da Yugoslavya’nın son yıllarda ki dönemine ait borçları ve mali krizleri yer almaktadır.Tito Yugoslavyası döneminde; Titonun ilk yıllarda uyguladığı stretejilerle başarı elde etsede daha sonraları bu durumu çok fazla sürdürememiştir.Sürekli olarak açılan yollar fabrikalar iş yerleri basında ve TV da yayınlanırken tam tersi kapatılan iş yerleri fabrikalar alınan borçlar yayınlanmamış bu yüzden de halkına ve dünyaya pembe bir tablo sunarak ilerleyen yaşına kadar liderliğini korumuştur. O da biliyordu ki eğer bu pembe dünyayı insanlara sunmazsa hem iktidardan olacak hemde ülkedeki kaosu durduramayacaktı.

Ayrıca kendisi Müslüman ülkelerle ve ülkesindeki Müslümanlara sevimli gözükmek adına yaverini ve bir dönem Başbakan olan Cemal Bijediç’i özelikle Boşnak seçmiştir ki böylelikle Müslüman ülkelere yakınlık sağlamış bir çok Müslüman ülkesiyle ticaret yapmıştır.(M harfini o dönemi yaşamış büyüklerimiz hatırlar…) 

Tito Boşnaklığı ve Müslümanlığı tanımak istemediğinden dolayı ülke içindeki alabileceği tepkileri minimuma indirerek uzun yıllara yayan Boşnak asimilasyonunu gerçekleştirmeye çalışmıştır.

Kendi dönemi boyunca bir çok Boşnak Alim ve kişiyi ya öldürtmüş yada hapse atmıştır.Bu kişilerden bazıları;

1.Cemal Bijediç (Biyediç’in uçağı, kreşevo kenti yakınlarındaki lisin dağı’nda 18 ocak 1977’de düşmüş, kendisiyle birlikte eşi raziya, pilotu ve danışmalarından 6 kişi hayatını kaybetmişti.)Hem kendi döneminde Başbakan yapmış hemde kendi döneminde suikasta uğramıştır.

2.Alja İzetbegoviç (Hapse atmıştır.)

3.Cemaletin  Latiç,( Bosna Hersek Milli Marşımızın yazarı ve Rahmetli Alija’nın dava arkadaşını Hapse atmıştır)

4.Mustafa Busuladzic (Tito yanlısı koministler için bir tehtid olarak algılanmaktaydı. 29 Haziran 1945 yılı şafak vaktinde Saraybosna’daki tren istasyonun arkasında bulunan tepede Titoist-koministler o dönemde Boşnakların en zeki yazar ve düşünürü olan Mustafa Busuladzic’i kurşuna dizerek öldürmüşlerdir.)ve bu şekilde tehtid olarak algıladğı bir çok Boşnak onun döneminde yok edilmiştir şükürler olsun ki Alija İzetbegoviç bütün herşeye direnerek Bosna’nın bağımsızlığını Tito’nun ölümünden sonra sağlamıştır.

5.Onun döneminde katledilen Bosna ve Sancaktaki Boşnaklar ve Arnavut Müslüman katliamlarına sessiz kalmış bazı yakalanan çetnik ve ustaşalarada sembolik cezalar verilmiştir.

6. Tito döneminde binlerce Müslüman Boşnak,Arnavut ,Türk vb toplu göçler yaşanmış gerek Avrupa ülkelerine gerekse Türkiye’ye binlerce müslüman göç etmek zorunda kalmıştır.

7. Sarajevo’da ki Baki mezarlığı girişinde sağ tarafta 7 Boşnak gencin isminin yazılıdır.
Bu 7 gencin Tito tarafından ,iktidarının ilk yıllarında Bošnaklara önderlik edenler olduğu için öldürüldü.

 İşte bütün bunlara rağmen Boşnakların kimliklerinde Boşnak ve Müslüman yazılmamasına rağmen (uzun yıllar sonra Boşnaklar için diğer ibaresini kaldırarak M harfine izin vermiştir) bazı stratejileri sayesinde kendini sevdirmeyi başarmış ülkeyi sahte refahı ile ölümüne kadar götürebilmiştir. Kendisinin çok meşhur bir sözü vardır.Bu sözü aslında her şeyi özetlemektedir.

“Ülkemiz kristal bir küredir. Ben Josip Broz
Tito, bu kureyi ellerimle tutarak değil alttan
nefesimle üfleyerek havada tutuyorum. Umarim benim
nefesim tukendiğinde hemen birisi gelir ve bu görevi
devralır. yoksa kristal kure yere duşer ve tuz buz
olur.

Kendiside şunu çok iyi biliyordu ki uyguladığı stratejiler olmasa ülkesi tuzla buz olacaktı.

Ayrıca şunu da atlamamakta fayda vardır ki; o dönemin SSCB si ile ters düşerek !!! bir yandan da Panslavizm akımını desteklemiyor gözükerek iyi polis kötü polisi son derece başarılı bir şekilde başarmış bir liderdir.

Şimdi diyebilirsiniz ki Tito geçmişte kaldı onun döneminden yeller esiyor şimdi bambaşka bir balkanlar var…. Evet ama Tarihi gerçekleri seven birisi olarak  sizleri “Tarih geleceğe Dürbünle bakmaktır” sözü ve aşağıdaki izlemenizi istediğim video ile başbaşa bırakıyorum.  

Tito dönemindeki milyar dolarlık borçların yıllara göre yükseliş Tablosu.

YORUM YAP