Tarihimizden : Kozarac Kasabası Boşnak Soykırımı » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Nisan 2024 - 03:59

Tarihimizden : Kozarac Kasabası Boşnak Soykırımı

Tarihimizden :  Kozarac Kasabası Boşnak Soykırımı
Son Güncelleme :

20 Aralık 2023 - 23:46

BU NASIL BİR NEFRET ? BU NASIL BİR KİN ? SİZ HANGİ TÜR YARATIKLARSINIZ ?
 
Sırp Karadağlı çetnikler sivil İnsanları katlederek Boşnaklara Soykırım yaptılar. Bu da yetmemişti Boşnaklara ait şehirkırım, kasabakırım, köykırım, evkırım yaptılar. Burası Kuzey Bosna’daki Boşnak kasabası Kozarac. Ne kasaba içinde ne de civar köylerinde tek bir Boşnak evini sağlam bırakmamışlardı !
 
PRİYEDOR ŞEHRİ KOZARAC KASABASI BOŞNAK SOYKIRIMI
Bosna Hersek Cumhuriyeti’ne işgal amaçlı saldırı başlayacağını gören Saraybosnalılar toplu halde sokaklara çıktığında, Bosnalı Sırplar, mümkün olan her yerde ve sadece Bosnalı Sırpların Federal Sırp Cumhuriyeti varlığının sonradan ortaya çıkacağı sınırlar içinde değil, hakim oldukları bölgelerdeki Boşnaklar ve Hırvatlar’a tüm ateşli silahlarını teslim etmeleri çağrısında bulundular. Bu çağrıyı Kozarac’ta da yaptılar. Bazı Boşnakların veya Hırvatların korkudan bir Sırp’ı öldürebileceğini, bu da Sırpların kitlesel öfkesini ve intikamını tetikleyebileceğini ve bunun birçok Hırvat ve Boşnak’ın öldürülmesine yol açacağını ileri sürerek sözde Boşnak ve Hırvatları korumak amaçlı diyerek, Boşnaklar ve Hırvatların ellerinde bulundurdukları av ve benzeri özel silahlarına el koydular.
 
(Gariptir ama, aynı şeyi 1924 yılında Karadağlıların, Sancak bölgesi, Akova belediyesi, Aşağı Kolaşin Şahoviçi’de Boşnaklara yaptıkları soykırım öncesinde de aynı taktiği uygulamışlar ve Boşnakları elindeki sikah veya silah olarak kullanılabilecek herşeyi Karadağ Jandarması toplamıştı.)
Sırplar Kozarac’ı işgal ettme hemen öncesinde Kozarac’taki Boşnaklar ve Hırvatlar 24 Mayıs 1992 günü, Kozarac sokaklarında başkasına gelecek felaketin, katliamın farkında olmadan serbestçe sokaklarda dolaşıyordu. Komşuları, meslektaşları, eski okul arkadaşları, silahlanmış Sırp erkekleri ve Sırp kadınları onlara ateş etmeye ve çıplak elleri ile masum, savunmasız sivil insanları katletmeye başladılar.
 
İlk katliam ile gözdağı verildikten sonra dünyanın ilgisini çekmemek için cinayetleri durdurup, sokak veya evlerinde yakaladıkları Sırp olmayan herkesi esir alarak önceden hazırladıkları Ciglan Toplama Kampı’na kapatmaya başladılar.
 
Sırpların Kozaraç’ta işlediği cinayetlerin en yaşlı kurbanı, 1892 doğumlu, 100. yaşında iken katledilen Boşnak bir kadın ve en genç kurban ise ailesinin evinde odun fırınında canlı canlı pişirilen Boşnak beş aylık bir bebekti.
Bu yazı, Sırbistan’daki Siyah Giyinmiş Kadınlar adlı Sivil Toplum Örgütü’nün 23 Mayıs 2008 öğleden sonra Kozorac’ı ziyaret ettiklerinde “Kozarac Barış Evi“nde kaydedilen tanık ifadelerinden sadece bir bölümdür.
 
Prijedor şehri ile ilgili olarak Saraybosna Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi’nden alınan verilere göre bu şehirde yapılan soykırımda 5.200 Boşnak ve Hırvat öldürüldü veya kayboldu ve bu rakam Priyedor şehrinin bulunduğu Pounye bölgesinde (Kozarac dahil) öldürülen ve kayıp toplam sivillerin sayısı14.000 kişi olup bu Srebrenica (20.000 kişi) ve Saraybosna’dan (16.000 kişi) sonra en büyük rakamdır. Aynı zamanda bu Bosna Hersek’te insanlığa karşı işlenmiş en büyük suçlardan biridir ve de PRİJEDOR’DA HENÜZ TANINMAMIŞ BİR SOYKIRIMDIR.
 
NUSRET SANCAKLI

YORUM YAP