Tarihimizden Hüzünlü Bir Yaprak: Sjeverin Katliamı » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 06:27

Tarihimizden Hüzünlü Bir Yaprak: Sjeverin Katliamı

Tarihimizden Hüzünlü Bir Yaprak: Sjeverin Katliamı
Son Güncelleme :

23 Ekim 2022 - 17:32

30 YIL ÖNCE , 22 EKİM 1992’DE;
SIRBİSTAN SINIRLARI İÇİNDE SYEVERİN KÖYÜ’NDE SIRP-KARADAĞLI ÇETNİKLER 16 MASUM BOŞNAĞA KATLİAM YAPTI.
22 Ekim 1992’de Sırbistan sınırları içinde Boşnaklara yapılan Syeverin Katliamı’nın 30. yıldönümünde Rudo şehrinden Priboy şehrine işlerine giderken otobüsleri durdurularak dışarı çıkartılmış ve daha sonra götürüldükleri Vişegrad şehrinde öldürülmüş olan 16 Boşnağı rahmetle anıyoruz.
Sırbistan’ın Sancak bölgesinin güneybatısındaki Syeverin köyünden 16 Boşnak, 22 Ekim 1992 tarihinde otobüsle Bosna Hersek sınırı yakınlarındaki Priboy’a gitmiş ve burada “intikamcılar” olarak adlandırılan Sırp – Karadağlı çetnik kuvvetleri tarafından alıkonulmuştu.
Daha sonra Bosna Hersek’teki Bosnalı Sırpların kontrolünde bulunan Vişegrad kentine getirilen Boşnaklar, burada işkence gördükten sonra kurşuna dizilmişlerdi.
Söz konusu birliğinin lideri çetnik Milan Lukiç, Lahey Adalet Divanı’ndaki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) tarafından Vişegrad’da işlenen savaş suçları nedeniyle ömür boyu hapse mahkum edilmişti.

Priboj: Nehrin yakınında, yirmi yıldan fazla bir süre önce bugün, Rudo-Priboj arasında düzenli bir rotada son otobüs yolculuğuna çıkan 16 Boşnak’ın kaçırılıp öldürülmesinden 30 yıl sonra.

■ Priboj: Near the river, 30 years since the abduction and murder of 16 Bosniaks, who on this day more than two decades ago went on their last bus ridie on a regular route between Rudo-Priboj.

Otobüs, Bosna Hersek’in Mioce köyünde, düzenli olarak sefer yaptığı Sırbistan’ın Priboj şehrine giderken durduruldu, 15 erkek ve bir kadın olmak üzere sadece Boşnaklar çıkarıldı.
■ The bus was stopped in the village of Mioce in Bosnia and Herzegovina, on the way to Priboj in Serbia, where it regularly operated, only Bosniaks were brought out, 15 men and one woman.

Hatırlatmak gerekirse, 22 Ekim 1992’de sabahın erken saatlerinde Mioče’de Sjeverin – Priboj güzergahında işçilerle dolu bir otobüs durduruldu ve Priboj’da iş için seyahat eden 16 Boşnak infaz edildi. Kaçırma, Sırp amblemleriyle süslenmiş üniformalı kişiler tarafından işlendi. Aynı gün, kaçırılanlar Bosna-Hersek topraklarındaki Vişegrad’a götürüldüler, burada işkence gördüler ve Drina Nehri kıyısında öldürüldüler ve ardından suya atıldılar.

■ As a reminder, on October 22, 1992 in the early morning hours, a bus full of workers on the Sjeverin – Priboj route in Mioče was stopped and 16 Bosniak, who were traveling for work in Priboj, were carried out. The kidnapping was committed by people in uniforms adorned with Serbian emblems . That same day the abducted were taken to Visegrad, in the territory of Bosnia and Herzegovina, where they were tortured and killed on the bank of the Drina River, and then thrown into the water.

Bu korkunç suç için sadece dört doğrudan fail mahkum edildi, ancak devlet yetkililerinin suçun hazırlanması, düzenlenmesi ve infaz edilmesindeki bariz katılımı ve rolüne ilişkin soruşturmalar henüz başlatılmadı.

■ For this monstrous crime only four direct perpetrators were convicted, while investigations into the apparent involvement and the role of state authorities in the preparation, organization and execution of the crime has not yet been launched.

Katlimada şehit edilen isimler şunlardır: Mehmed Şebo, Zafer Haciç, Medo Hociç, Medredin Hodžić, Ramiz Begoviç, Derviş Softiç, Mithad Softiç, Muyo Alihociç, Aliya Mandal, Sead Pecikoz, Mustafa Bayramoviç, Hayrudin Saytareviç, Esad Cihiç suç sırasında otobüsteydi. İdriz Giboviç, Ramahudin Çatoviç ve Mevlida Kolciç.

Kaynak: Nusret SANCAKLI Facebook sayfasından alıntı ve Bosnjaci.net

YORUM YAP