Strpci Katliamı » Boşnak HaberBoşnak Haber

19 Mayıs 2024 - 17:04

Strpci Katliamı

Strpci Katliamı
Son Güncelleme :

08 Mart 2017 - 16:55

 
 
 
Stripci katliamı 27 Şubat 1993 yılında Belgrad-Bar treninden indirilen 19 sivilin (biri Hırvat 18 Boşnak) katledildiği, Bosna topraklarında Visegrad yakınlarındaki Strpci’de yapılan katliamdır.
 
Aralık 2014’te katliamdan sorumlu olan 15 Sırp tutuklanmıştır. Katliamın arka planı Belgrad Bar tern hattı Bosna topraklarını ikisi de Sırbistan’da olan Zlatibor ve Priboj istasyonları arasındaki 9 kilometrelik hat boyunca keser.
 
Tren yolunun bu bölümünde sadece Strpci istasyonu vardır ama sınır kapısı ve ya gümrük bulunmadığı için trenler bu istasyonda pek durmazlardı.
 
Kaçırılan yolcular bu istasyonda trenden indirilmiş,gasp edilmiş ve fiziksel şiddete uğramışlardı.Daha sonra işkeceye uğrayacakları ve diri diri yakılacakları Drina Nehri’nin kıyısındaki Visegradska Banja köyüne götürüldüler.
 
Yanan cesetlerinin kalıntıları bile bulunamadı. Katliamdan Sırp Cumhuriyeti’nden destek alan komutanları Milan Lukic olan Osetnici(İntikamcılar) adlı askeri birimdir.30 şüpheliden sadece Despotovac’lı Nebojsa Ranisavljevic suçunu itraf etmiştir. O da Ekim 1996 yılında tutuklanmıştır.9 Eylül 2002’de Bijelo Pole’deki Yüksek Mahkeme Ranisajevic’i 15 yıl hapse mahkum etmiştir.
 
 
Karar Nisan 2004’te Karadağ Yüksek Mahkemesi tarafından da onanmıştır.
Ranisavljevic 2011 yılında cezasının 9. yılında salıverilmiştir.Luka Dragicevic Sırp Cumhuriyeti Ordusu (VRS) generali, duruşmalar sırasında İntikamcılar birliğinin VRS’nin bir parçsı olduğunu itiraf etmiştir.Savaştan sonra Dragicevic FRY ordusunda göreve atanmıştır.
 
Uluslararası Af Örgütü yargılamanın danışıklı olduğu ve Ranisavljevic’in günah keçisi ilan edildiği konusundaki endişelerini dile getirmiştir.Ranisavljevic’in itiraflarının işkence altında alındığı iddia edilmiştir.Sırbistan Federal Cumhuriyeti’ndeki yetkililer FRY vatandaşlarının kaçırılacakları konusunda uyarılmışlardı fakat bu konuda hiçbir önlem almadılar.
 
Stripci ve Sjeverin katliamları Bosnaklara ve Sancak’taki Müslümanlara karşı Bosna Savaşı’nın hengamesi içerisinde girişilmiş etnik temizliğin bir parçasıydı.
 
 
BOŞNAK MEDYA   Tercüme : Murat Kučevič
 

YORUM YAP