Sırp Siyasetçi ve Yazar Stojan Protić Boşnakları Boğazlayacağız » Boşnak HaberBoşnak Haber

1 Mayıs 2024 - 18:34

Sırp Siyasetçi ve Yazar Stojan Protić Boşnakları Boğazlayacağız

Sırp Siyasetçi ve Yazar Stojan Protić Boşnakları Boğazlayacağız
Son Güncelleme :

05 Ekim 2023 - 21:46

YIL 1916, 105 YIL ÖNCE SIRBİSTAN HÜKÜMET DELEGESİ STOYAN PROTİÇ :
 
“Boşna Hersek’tekiMüslümanları (Boşnakları), (1830-1867 yılları arasında) Sırbistan’da boğazladığımız gibi boğazlayacağız”
1916’da Fransa’nın Nice şehrinde toplanan Yugoslav Komitesi ile Sırp hükümeti temsilcilerinin bir toplantısında Bosna Hersek’teki Müslümanların (Boşnakların) kaderi tartışılmış ve Sırp hükümeti temsilcisi Stoyan Protiç şunları söylemişti:
Sırp Ordusu Drina’yı geçtiğinde, Türklere (Boşnaklara) atalarının inancına (Hristiyanlığa) dönmeleri için 24 ila 48 saat vereceğiz. Hristiyan olmak (Vaftiz olmak) istemeyenleri Sırbistan’da yaptığımız gibi boğazlayacağız.”
Toplantı odasını büyük bir sessizlik kaplamıştı. Tüm delegeler şaşkınlık içinde idi. Bu hem geçmişin itirafı hem de Sırp Hükümeti’nin gelecekteki kötü niyetlerinin açığa öıkması idi.
Duydukları karşısında şok geçirip parmakları titreyen ve kendine gelmek için önündeki evrakları Hırvat temsilci Dr. Trumbiç şu soruyu sorar:
“Bay Protiç, siz ciddi misiniz ?”
Cevabı daha da korkunç oldu!
“Çok ciddiyim Bay Trumbic. Bosna’da Türklere Avrupalıların kurallarına göre değil, biz Sırpların kendi kurallarına göre davranacağız.
Kaynak: İvan Meştroviç, “Sjećanje na političke ljude i događaje/Siyasi kişi ve olayları hatırlamak” kirabı, sayfa 161.
 
105 YIL ÖNCE RESMİ OLARAK BİR SIRP DEVLET ADAMI TARAFINDAN SÖYLENEN BU SÖZ 1995 YILINA KADAR BOŞNAKLARA KARŞI ONLARCA KATLİAM VE SOYKIRIMIN HABERCİSİ İDİ.
NE YAZIK Kİ BU SÖZLERİ SÖYLEYECEK SİYASETÇİLER BUGÜN DE SIRBİSTAN’I YÖNETİYOR VEYA YÖNLENDİRİYORLAR !
Stojan Protić (1857 – 1923): Sırp siyasetçi ve yazar. 1918-1919 yılları arasında Sırp, Hırvat ve Sloven Krallığı’nın Başbakanı olarak görev yaptı. Sırp politikalarının kilit teorisyeni olarak biliniyor.
 
 
 
Nusret SANCAKLI

YORUM YAP