Sırp Kampı Batkoviç'te İşkenceci Savaş Suçlusu » Boşnak HaberBoşnak Haber

7 Mayıs 2024 - 14:44

Sırp Kampı Batkoviç’te İşkenceci Savaş Suçlusu

Sırp Kampı Batkoviç’te İşkenceci Savaş Suçlusu
Son Güncelleme :

17 Temmuz 2017 - 21:49

NAİL PİNDUK    KOSOVA -Boşnak Medya

 Kokardalı olan Boşnaklar Bijeljina yakınlarındaki Sırp kampı Batkoviç’te Boşnak mahkûmlara işkence yaptığı için suçlu bulunan Cezal Zahirović Špajzer’i bugün mağdurları tarafından Saraybosna tramvayında  bir dilenci tarafından tanındı ve teşhis edildi.

Bijeljina yakınlarındaki Sırp kampı Batković’de Boşnak mahkumlara işkence yapılması suçundan hüküm giymiş bir savaş suçlusu olan Džemal Zahirović Špajzer’ Bosna savaşında Sırp Cumhuriyeti Ordusu’na katılmıştı ( VRS) 1992-1995 yıllarında.

Batkoviç’teki Boşnak tutuklularda Spajzer’le birlikte, Brcko yakınlarındaki Brezovo Polje’den Fikret Smajlovic Piklic ve eski polis memuru Esad Bekric Beretka birlikte yaşıyorlardı. 18 Şubat 2005’te Piklić, Tuzla’daki Cantonal Mahkemesine işkence, insanlık dışı muamele ve Batkoviç’teki sivil mahkumlara büyük zarar verilmesi nedeniyle dört yıl 10 ay hapis cezası almıştı.

İsmet Đuherić, başta Bosanski Brod ve Derventa olmak üzere Boşnaklardan oluşan “Mesa Selimović” adlı VRS biriminin ilk komutanıydı. Bugün Cihiç ve eşi Hanumiç Bosanski Brod yakınlarında Sijekovac’da yaşıyor ve Sırp Cumhuriyeti Sosyalist Partisi üyesi olarak Petar Dokic, Bosanski Brod Belediye Meclisi Başkanlığına seçildi.

Derventa’dan Nusret Dizdarevic, Cezayir’i Mesa Selimoviç biriminin komutanı olarak miras aldı. Bugün Dodik’in partisine üye, soykırımın Srebrenica’da yapıldığına ve büyükbabasının belirgin bir şahin olduğunu gururla belirttiğine inanıyor ve kendini bir hain olarak görmüyor. Binbaşı Pasag Haliloviç, VRS’nin 3. Sembers Tugayı’nın komutanıydı ve Bijeljina ve Janja’dan yüzlerce Boşnak’tan oluşuyordu. Yardımcısı Mujica Jahic idi ve birlik çoğunlukla Posavina’da savaşı yürüttü. Bugün, Pasagawa Bijeljina’nın Duvan Şirketi Yönetim Kurulu Başkanıdır.

Tuzla yakınlarındaki Dobrinja’lı Zijad Žigić Žiga, savaş suçluları Franco Kos, Dražen Erdemović ve Marko Bošić, 1993’te RBiH Ordusunun 2. Kolordu’ndan geldi ve 1994’te Bijeljina’dan Majevica’ya taşındılar. Burada 1994 yılında yeni kurulan 10. binanın omurgasını oluşturdu. VRS Ana Kadrosunun ekibiydi. Sırp General Mladiç’ten şahsen almış olduğu bir tabancası mevcuttu.

Halen Bijeljina’da yaşıyor ve Zivko Mičić kişisine ait  belgeleri kullanıyor.  11 Ağustos 2006’da bir baskında tutuklanmıştı. Bir metal üreticisi Alija Izetbegoviç’e suikast düzenmeye çalışmış bir patlayıcı yerleştirilerek Vladimir Neretljak ve Stojan Maksimovic’i ile birlikte 9 Temmuz 1998’de Ljubis’e  şüphelenilmişti.

Bijeljina’daki Savic Mauzer ile birlikte  30 Ocak 2008’de Vlatko Macar ve diğer iki kişinin de Pale’de öldürülmesini sağladı. Golići, Krnjić, Lolić Izet ve Himzo Golić kardeşleri, VRS’nin Rogatica Tugayı’nın en beğenilen isimleri arasındadır. Rogatica’daki Centrotrans şubesinin savaş öncesi müdürü Izet Golić, halen bugün başında bir kokarda çalkalayıcı giyiyor. Birkaç ay önce Trebeviç başkanlığındaki Petrovići köyünden Saraybosna’nın kuşatılması sırasında 120 mm’lik bir harç, Saraybosna’daki vatandaşlara ateş açıldı.

VRS’nin Rogatica Tugayı Komutanı Albay Rajko Kusic, Golic kardeşlerin yanı sıra Genel Asim Hodziç’ten aldığı savaş toplantıları ve tavsiyelerinden sık sık bahsetmektedir. – Banja Luka’da eğitim almak ve VRS’nin 1. Krajina Kolordu üyesi olarak kaldığı Novi Sesher’in yerlisi Munir Krnjic, Banja Luka’da kalmak istiyorsa savaş gitmek zorunda kaldı. Ve Senad Lolić, tüm savaşın Mladiç’in askeri olmasıydı. – Banjalucanin olarak doğdum. Şehrin tipik Müslüman bir bölümünde büyümüştüm, ama büyük bir Müslüman gibi olmamıştım. Bir Sırpla evliyim ve çocuğum “karışık bir insan” – diyor Lolic. Skender-Vakuf’daki Hacerdorf Musanoviç, Sırp kahramanının çoğunluğu oluşturduğunu düşünüyor.

Bosna-Hersek 9 Kasım 2012’de VRS’nin eski üyelerinden Jasko Gazdic’i Foça’dan tutuklu sanık Boşnak Bosnalılara tecavüz suçundan 17 yıl cezalandırdı. Semizovac’tan VRS Semisal tabur Safet Sejdic’in Müdahale Şirketi üyesi, Vojislav Seselj’e karşı açılan davada Lahey Savcılığına tanık oldu. İlyjas Mujo Dzafiç’ten oğlu Kek’le olan otomobil tamiri, Chetnik askeri komutanı Vasilija Vidovic Vaska’nın komutasındaki Vaskasa Chetniks birliğinin üyesi idi. VRS’nin İlija Tugayı’nın öldürülen üyelerinin listesi de Ahma Zigiç’in ismidir. Doğudaki Saraybosna’daki Ortodoks mezarlığı Donji Miljevici’deki Sırp askerler ve Rus gönüllülerle birlikte 1. Saraybosna VRS Tugayı üyesi Ragib Haliloviç gömüldü.

Prijedor’da bir dizi Boşnak da VRS saflarında idi. Faran Dženanoviç geçti ve şimdi adı Dragan Miletic. Faran’ın babası Vejsil, Sırp makamlarına sadık olmasına rağmen birçok aile üyesiyle birlikte Sırp oluşumlarını öldürdü;Bosanski Šamac’a bir örnek Bosanski Samac’daki Müslüman mezarlığında bir anıt hakimdir: “Sırp bir asker olan Dzemal Avdic (1957-1994), anıt minnettar bir anavatanı yükseltir”. Bosanski Šamac aksi halde büyük miktarda Boşnak’ın büyük bir Sırbistan projesinin görevine konduğu bir şehirdi. Tutuklu kalan Šamac tutukluları, Džemal Jasenica Andre, Avde Đuherić Coca, Fadil Topčagić Vojvode, Mersad ve Ajdin Mešić, Nizam Ramusović Tota, Naser ve Jusuf Sejdić, Jasmina Kapetanović, Ferid Jusufoviç, Paša Tihić, Jasmina’nın isimlerinden bahsettiler Vejsilović, Sabrija Kabaklića, Smaila

 

YORUM YAP