Saraybosnalı Katolik Boşnaklar (1901) » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Nisan 2024 - 15:27

Saraybosnalı Katolik Boşnaklar (1901)

Saraybosnalı Katolik Boşnaklar (1901)
Son Güncelleme :

11 Ekim 2021 - 18:04

                                          Saraybosnalı Katolik Boşnaklar (1901)
 
     Nasıl ki Gagavuz Türkleri, Yunanistana göçürülen Karaman Türkleri Ortodoks inancında, Yakut (Saha) Türkleri Şamanizm inancında, Karay Türkleri Musevi olup Türklükleri hiç tartışılmıyor ve farklı inançtan olmak insanın milliyetini değiştirmiyorsa, Katolik Boşnaklar, Ortodoks Boşnaklar da Müslüman Boşnaklar gibi milliyet, uyruk olarak Boşnak’tır. 1863’ten sonra Katolik Boşnakların Hırvat, Ortodoks Boşnakların Ortodoks yapılmasının bilimsel olarak  özellikle genetik tıp bilimi açısından bir anlamı yoktu. Ancak, Hırvat ve Sırp yapılan Boşnaklara, Müslüman Boşnak soydaşlarına katliamlar ve soykırım yaptırılınca, aralarında kan akıtılınca aradaki uçurum hiç kapanmayacak şekilde büyüdü.
     Son Bosna savaşında (1992-1995) Bosnalı Sırplara ve Bosnalı Hırvatlara da soykırım yaptıranlar bu uçurumun daha da açılmasına sebep oldular ki bu geçmişte de olduğu gibi kasten yaptırılmıştır.
Oysa Katolik Boşnak yazarlar 1800’lü yıllarda insanları uyarmışlardı.
Rahip Antun Knejeviç (1834): “Herşeye rağmen Boşnak olarak kalacağız, tıpkı atalarımızın Boşnak oldukları gibi”
Rahip İvan Franyo Yukiç (1818): “Katolik Boşnaklar Hırvat kelimesini dahi bilmezler, Hırvat milletinden olmaları söz konusu değildir.”
 
Nusret SANCAKLI

YORUM YAP