Priboj Boşnak Katliamı ( Tarihimizden Bir Yaprak ) » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 02:44

Priboj Boşnak Katliamı ( Tarihimizden Bir Yaprak )

Priboj Boşnak Katliamı ( Tarihimizden Bir Yaprak )
Son Güncelleme :

19 Şubat 2023 - 18:30

30 YIL ÖNCE  18 ŞUBAT 1993’TE;

SIRBİSTAN ORDUSU SANCAK BÖLGESİ PRİBOY ŞEHRİ KUKUROVİÇİ KÖYÜNDE BOŞNAKLARA KATLİAM YAPTI !
Bugüne kadar kimse bu katliamdan sorumlu tutulmadı, dava da açılmadı !

1992 ve 1993 yıllarında Boşnak nüfusu, Bosna Hersek sınırı boyunca Priboy ve Plyevlya (Taşlıca) belediyelerindeki tüm köylerden tahliye edildi (Hedef; Sancak ile Bosna Hersek arasındaki toprak ve insan bağlantısını kesmek).

Kukuroviçi köyü Boşnak katliamı:
Top mermelerinin düştüğü Muşan Husoviç ve Uzeir Bulut’un evleri yanmış ve her ikisi de evlerinin içide yanarak can vermişlerdi. Üçüncü kurban, kaçmaya çalışırken Sırp askerlerin eline düşüp tecavüz edildikten sonra elleri ve kolları kırılmış, göğsüne haç şeklinde konularak öldürülen Muşan’ın karısı Fatima Saraç olmuştu.
Sonraki yıllarda köye giriş yasaklanmıştı.
Köye ilk giren, gazeteci 1995’te Dragan Todoroviç olmuştu. Ardından 1996 yılında BM özel araştırma uzmanı Elizabet Ren köye giriş yapmıştı.
Boşnak politikacı olarak köye ilk giren, “Boşnaksız bir Sancak, Büyük Sırbistan Suç Planı” kitabının yazarı Cemail Halilagiç olmuştu. Halilagiç beraberinde kaçıp kurtulan köyün yerlilerini köyün içine götürüp, evlerini durumunu ilk defa görmelerini sağlamıştı. Bu eyleminden dolayı daha sonra Sırbistan Polisi tarafından gözaltına alınmış ve işkence görerek kendisine dayak atılmıştı.
SIRBİSTAN’IN KENDİ TOPRAKLARINDA VATANDAŞLARI OLAN BOŞNAKLARA KARŞI SAVAŞ VE İNSANLIK SUÇU İŞLEDİĞİNİN BİR DELİLİ OLAN BU KORKUNÇ KATLİAM KONUSUNDA, SIRBİSTAN ADALET MEKANİZMASININ DEVREYE SOKULMAMIŞ OLMASI SIRP HÜKÜMETLERİNDE FAŞİST SLOBODAN MİLOŞEVİÇ POLİTİKALARININ HALA YAŞATILMAKTA OLDUĞUNU GÖSTERİYOR.
30 YIL ÖNCE BUGÜN, 18.02.1993’TE, AKŞAM VAKTİ SAAT 17:25’TE, YUGOSLAVYA ORDUSU’NUN UŽİCE KOLORDUSU (UŽİČKİ KORPUS), BOŞNAK KÖYÜ KUKUROVİÇİ’Yİ TOP ATIŞINA TUTUP KATLİAM YAPMIŞ OLDUĞU HAKKINDA BELGELERİN DE VAR OLMASINA RAPMEN ULUSLARARASI ADALET SİSTEMİNİN DEVREYE GİRMEMİŞ OLMASI, ULUSLARARASI ADALET SİSTEMİNİN İŞLERLİĞİ AÇISINDAN ÜZERİNDE DÜŞÜNÜLMESİ GEREKEN İNSANLIK VE DÜNYA BARIŞI AÇISINDAN UTANÇ VERİCİ BİR DURUMDUR !

 

Nusret SANCAKLI

YORUM YAP