Nevesinje Katliamı » Boşnak HaberBoşnak Haber

24 Nisan 2024 - 21:19

Nevesinje Katliamı

Nevesinje Katliamı
Son Güncelleme :

15 Haziran 2021 - 13:15

BOSNA HERSEK, HERSEK BÖLGESİ ŞEHRİ NEVESİNYE’DE BOŞNAKLARA ART ARDA KATLİAMLAR YAPILDI.
    Nevesinye Boşnakları için 14 Haziran kanlı bir gün olmuştu! 14 Haziran 1992’de sabahın erken saatlerinde ve Kurban Bayramı’nın 4. gününde Nevesinye civarındaki Boşnak köyleri gerçek bir insanlık dramı, şiddet, zulüm ve acılarla karşı karşıya kalmışlardı.
Mostar çevresinde ve Dubravska platosu bölgesinde Sırp ve Karadağlı çetniklerin büyük yenilgisi ve mevzi kaybından sonra, Sırp ve Karadağlıların birlikleri, güçlerini Neretva nehri vadisinden geri çekerken, tüm öfkelerini masum Boşnak nüfusu Julya, Rabina ve Bakraçuşa köykerindeki savunmasız, silahsız Boşnaklara yönelttiler, ardından Nevesinye şehri ve diğer Boşnak köylerine …
1992’de Nevesinje’de 26’sı çocuk 305 Boşnak sivil öldürüldü !!!
1992’deki kanlı Haziran’daki Sırp ve Karadağlıkarın desteklediği Bosnalı Sırp Ordusu (VRS) bu köylerde toplam 55 Boşnak öldürdüler (Julya 33, Rabina 5, Bakraçuşa 13 ve Dubovica 4). Bu sayı dışında 34’ü kayıp, 30’u Julya’dan ve 4’ü de Dubovica’dan.
Not: Nevesinye’de ve Karadağ sınırına yakın Doğu Hersek bölgesinde Karadağlı subay ve askerlerin Bosna Savaşı’ndaki varlığı bizzat o zamanın Karadağ devlet başkanı Bulatoviç’in Nevesinye’da yaptığı bir konuşmasından ve yazdığı kitabından biliniyor. Hırvatistan ike yapılan savaşta, Dubrovnik kuşatması ve 3 aylık bombardımanı için Karadağ’dan gönderilen Eski Yugoslavya Halk Ordusu’ndan (JNA) silahları ile donatılmış Karadağlı gönüllüler, kuşatma bittikten sonra Karadağ’a geri dönüşlerinde bir bölümünün Bulatoviç’in emri ile Bosna Hersek’te, Hersek bölgesinde kaldıkları ve Boşnaklara karşı savaşmış, katliamlara karışmışlardır.
Kaynak: Nusret SANCAKLI

YORUM YAP