Mit „naselili smo prazno podrucije“ » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 00:14

Mit „naselili smo prazno podrucije“

Mit „naselili smo prazno podrucije“
Son Güncelleme :

22 Ocak 2023 - 20:27

Mit „naselili smo prazno podrucije“
Cesto sam slusao susjede kako govore da su u 7. stoljecu naselili „prazno podrucje.“
Da li stvarno neko vjeruje u taj mit da su prije 1300 godina na Balkanu zivjeli neki Indijanci, zvani Iliri. Da su izmedju Atina i Rima zivjeli divljaci po pecinama. Da nisu imali svoje pismo? Da je podrucje s toliko slatkom i slanom vodom, ribom, sumom, solom, plodnom zemljom, zeljezom i da ne nabrajam dalje, bilo „prazno“?
Rimljanima je trebalo vise od 240 godina da zauzmu i kontrolisu Balkan. A protiv Batonovog ustanka od 6.-9. godine n.e. poslali su 150.000 vojnika.
Po pustinjama su zivjeli stotine hiljada ljudi, a mozda najbogatija zemlja na ovom dijelu svijeta je u 7. stoljecu bila prazna kad je Horrvatus i Servus naselio Balkan? Ozbiljno?
Nemora niko biti strucnjak da zna odgovor na ove suplje price. Prije vise od 2000 godina, na zapadnom Balkanu su zivjeli preko 53 Ilirska plemena i populacija je brojala vise od 800.000. A to je samo broj po Rimskim popisu. Realni broj stanovnistva je sigurno mnogo veci.
Horravati i Servi koji slucajno govore isti jezik a dosli iz skroz razliciti dijelovima svijeta, su svoj jezik donjeli nama?? Preko hiljadu i hiljade kilometara?? Sacuvali svoj jezik preko generacija i doveli svoje pismo i svoj jezik nama?? Jer smo mi ipak bili neki Indijanci izmedju Rima i Atina??
Nemoras biti akademicar da shvatis da je to smijesna historijska mitomanija.
 
Kaynak: https://www.facebook.com/groups/592045335294680

YORUM YAP