Manisa'dan Bosna'ya Tasavvuf Kültürü » Boşnak HaberBoşnak Haber

6 Mayıs 2024 - 05:09

Manisa’dan Bosna’ya Tasavvuf Kültürü

Manisa’dan Bosna’ya Tasavvuf  Kültürü
Son Güncelleme :

04 Şubat 2018 - 21:48

Zeynep Işıl Hamziç   Boşnak Medya

Bosna’nın İslamlaşmasında 13cü YY da balkanlara giden Horasan erenlerinden Sarı Saltuk ve onun Alperen dervişlerinin önemli rol oynadığı süphe götürmez bir gerçekdir.. (Prof.Dr.Ahmet Yasar OCAK) Hacı Bektaş Veli hazretlerinin Mistik Tasavvuf anlayışına sahip Sari Saltuk ve Alperen Dervişler Rumeli’ye ilk ayak bastıkları Romanya, Dobruca’dan sonra gittikleri tenha ve dağlık yerlerde, Ortaçag boyunca inançları nedeniyle Katolikler tarafından türlü eziyetlere tabi tutulan ve mistik inançlara sahip Bogommillerle karsılaşmış ve onlarla kısa zamanda dost olarak İslama sempati duymalarına vesile olmuşlardır..

Aslen Manisa, Akhisar’lı olan Ayvaz Dede , Alperen dervişlerin bu açtığı yoldan Yeniçerilerle birlikte fetihlere katılır ve daha sonra orta Bosna’da bulunan Donji Vakuf bölgesi yakınlarında Bogomillerin yaşadıgı PRUSAC kasabasındaki AJVOTOVİCA köyene yerleşir.. Burada kendisine bir Dergah kurar ve aynı zamanda değirmencilikle geçimini sağlar,ve dürüst yardımsever , nüktedan kişiliğiyle yörede tüm yaşayanların sevgisini kazanır..

Bogommillerin mistizmi ve Horasan erenlerinin bölgedeki faaliyetleri birleştiğinde ortaya Menkıbevi olayların çıkması kaçınılmazdır.. Gel zaman git zaman köyde uzun süre yağmur yağmaz ve büyük bir kuraklık olur, dolayısıyla kıtlık ortaya ortaya çıkar.. Köylülerin tüm sorunlarını çözmeyi üzerine vazife edinen Ayvaz Dede bu sorunu da çözmek üzere 40 gün , 40 gece dergahında inzivaya çekilir ve Allah’a dua eder, 40’ncı gün sabahı dergahından çıkarak tahta kılıcını sert bir kayaya vurur ve kaya ortadan ikiye yarılır ve bu yarıktan büyük bir ırmak Gürül gürül akmaya başlar ve köylü suya kavuşur.. Dede’nin kerameti olan bu ilahi tecelliyi gören yöre halkı Ayvaz Dede nin elini öperek şükranlarını sunar Müslüman olmayı kabul ederler..

O günün anısına her yıl haziran ayının son Pazar günü tüm yöre halkının katıldığı Ayvaz Dede şenlikleri kutlanmakta olup 2017 yılında 507’ncisi büyük bir katılımla yapılmıştır.. Ayvaz Dede , ziyaret edenlerine AŞK Olsun..

Mahmut Erik AYDIN

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN