Krnovolu Güzeller Güzeli Boşnak Zilka KayeviçEfsanesi » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Nisan 2024 - 12:55

Krnovolu Güzeller Güzeli Boşnak Zilka KayeviçEfsanesi

Krnovolu Güzeller Güzeli Boşnak Zilka KayeviçEfsanesi
Son Güncelleme :

15 Aralık 2023 - 14:48

NİKŞİÇ, KRNOVOLU GÜZELLER GÜZELİ BOŞNAK ZİLKA KAYEVİÇ EFSANESİ …
Halil Kayeviç’in yedi çocuğu içinden biricik kızı olan güzeller güzeli Zilka, Doğu Hersek Bölgesi Boşnakların yaşadığı Nikşiç şehrinin 20 km. kuzeydoğusunda bulunan 1600 metre yüksekliğindeki Krnovo Platosu’nda ailesi ile yaşıyordu. Güzelliği ile geniş bir çevrede ünlenmişti. Doğu Hersek’te onun bir genç kız değil, bir “Dağ Perisi” olduğu konuşuluyordu.
 
1796’da Karadağlı şakiler Nikšić, Krnovo ve çevredeki Müslüman mülklerine devamlı saldırıp büyük ve küçük baş hayvanlarını çalıyorlardı.
O zamanın Karadağlı iki haydutu olan Milişa Buçiç ve Vuk Lopuşina adlı çete liderleri, çeteleri ile Boşnaklara saldırıp sürülerini çalmışlar ve güzeller güzeli Zilka’yı da kaçırmışlardı.
 
Zilka’nin erkek kardeşi Demir Kayević, kız kardeşini kurtarmak için yedi kez Karadağlılara saldırdı ve her seferinde onlardan birini öldürürdü. Karadağlılar kendilerini korkusuz Kayeviç’in saldırılarından kurtarmak için güzeller güzeli Zilka’yı öldürmüşlerdi.
 
Zilka’nın öldürülmesinden sonra onun hakkında şarkılar söylenmiş ve Guslarlar farklı versiyonlarda onun efsanesini söyledikleri destansı halk şarkıları ile yıllarca yaşatmışlardır.
 
Diğer taraftan Yüzbaşı Avdiya Ljuca (Abdi Lyutsa), haydut Vuk Lopuşin’yı yakalayıp, onunla teke tek dövüşmüş ve Karadağlı haydukbaşı Vuk’u öldürerek, halk arasında kahraman olarak ünlenmişti.
 
(Adnan Muftareviç’ten alıntı)

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
GRAM ALTIN