Kosova'da Hıdrellez Kutlama ve Adetleri » Boşnak HaberBoşnak Haber

2 Mayıs 2024 - 10:19

Kosova’da Hıdrellez Kutlama ve Adetleri

Kosova’da Hıdrellez Kutlama ve Adetleri
Son Güncelleme :

06 Mayıs 2017 - 10:06

Nail Pinduk   (Prizren -Kosova)

 

Hıdırellez şenlikleri Kosava’da binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Yaz ayının gelişini müjdeleyen geleneksel hıdrellez şenlikleri Kosova’da binlerce kişinin katılımıyla kutlandı.
 
Prizren’de asırlardır geleneksel olarak kutlanan hıdrellez şenliklerine bu yıl da binlerce Kosovalı katıldı. Yüzyıllardan bu yana Kosova’da süregelen gelenekler değişikliklere uğramış olsa da bazı gelenekler sürdürülmeye devam ediyor bunlardan biride Hıdırellez şenlikleri.
Her yıl geleneksel olarak 5 Mayıs tarihinde kutlanan hıdrellez şenlikleri bu yıl da, Osmanlı mezarlığı ile Sezai Suroy parkında kutlandı. Prizren’in yanı sıra Kosova genelinden binlerce kişi sabah erken saatlerden itibaren Karabaş Baba Türbesinin bulunduğu alana akın ettiler. Bayram coşkusu içerisinde kutlanan Karabaş etkinliklerine Kosovalılar en güzel elbiselerini giyerek şölene katıldı. Günler öncesinden kurulan salıncaklar, atlıkarıncalar ve diğer eğlencelere çocuklar yoğun ilgi gösterdi.
 
Karbaş geleneğinin olmazsa olmazlarından olan aynali kurabiye ve yılın bereketli geçmesi için çamurdan yapılan testiler en çok satılan ürünler arasında yer aldı. Yazın gelişini kutlayanlar evlerine dönerken kapılarına asmak üzere dalları almayı da ihmal etmedi. Sabah saatlerinden itibaren hıdrellez şenliklerinin düzenlendiği bölgede polis tarafından trafik ulaşıma kapatıldı.
 
Sabahın erken saatlerinden itibaren Kosova’nın geneli olduğu gibi komşu ülkelerden de onbinlerce insan bugün (05.05.2017) geleneksel Hıdrellez Şenliklerine katılmak için Prizren’e akın etti. Öğlen saatlerine güneşli hava herkesin mutluluğuna mutluluk kattı. Osmanlı Mezarlığı (Karabaş Baba Türbesi) etrafında düzenlenen şenlikler sabahın erken saatlerinde başladı ve gece geç saatlere kadar sürecek. Karabaş Baba Türbesi çoğunlukta Prizren ve etraf köylerden gelenler ailece piknik yapıyor.
 
Bayanlar, dilekte bulunmak üzere veya dilekleri gerçekleşmiş ise türbelere adak sunuyor. Dua ediyor. Hıdrellez Şenlikleri için özel kurulan eğlence mekanları, çocukların tıklım tıklım doldurduğu yerler. Türbe etrafında seyyar satıcıların en fazla hitap ettiği kitle de çocuklar. Akla gelen her şey satılıyor. Aynalı Kurabiyeler sadece bu şenliklere mahsus. Akşam olmaya başlayınca Türbenin civarındaki ağaçlardan yeşil ceviz dalları koparılır ve evlerin giriş kapılarına asılır.
Akşamdan sonra da Korzo kurulur. Gençler, nişanlılar, yeni evlenenler Karabaş Baba Türbesi yakınlarında kısa bir ara gezdikten sonra Şadırvan Meydanı’na yürür ve burada gecenin geç saatlerine kadar volta atarlar. 6 Mayıs sabahı ağaçlardan alınan taze dallar ıslatılarak ev halkı üyeleri uyandırılır ve bu dallar çocukların banyosu sırasında kullanılır. Dallarla banyo yaptırılan çocukların sağlıklı olacağı inancı nesilden nesile taşınır.
Eski geleneklere göre Kosova’da evlerde sabah erkenden ateş yakılıp üzerinden atlanılır ve martifal (maniler söylenir) atılırdı. Öğle yemeğine evlerde bereket olması için pilav ve aşure yapılırdı.
 
 
 
DHA
 

YORUM YAP