KOSOVA İLE BOSNA HERSEK ARASINDAKİ GERİLİM TIRMANIYOR » Boşnak HaberBoşnak Haber

19 Mayıs 2024 - 10:10

KOSOVA İLE BOSNA HERSEK ARASINDAKİ GERİLİM TIRMANIYOR

KOSOVA İLE BOSNA HERSEK ARASINDAKİ GERİLİM TIRMANIYOR
Son Güncelleme :

22 Kasım 2018 - 21:02

 

 

 

Haber ve yorum ; Eni Balkan

Bugün Kosova’nın uluslararası polis işbirliğinin sağlanması amacıyla kurulan INTERPOL’e katılımı için yapılan oylamada Bosna Hersek, Kosova’nın birliğe katılmaması için “HAYIR” oyu verdi.

Şimdiye kadar Bosna Hersek’in Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar arasında üçe bölünmüş idari yönetiminde Kosova aleyhinde alınan kararlarda Boşnak kanadın Sırp vetosuna maruz kaldığı yönünde savunmalar yapılmaktaydı. Fakat 3lü yönetimden birinin dahi farklı bir görüş sergilediğinde uluslararası oylamalarda “ÇEKİMSER” oy kullanan Bosna Hersek, Kosova’nın INTERPOL’e üyeliği için “HAYIR” oyu kullanması Bosna Hersek devletinin Boşnak kanadının da Kosova’ya karşı bir tutum içerisinde olduğunu kanıtlamaktadır.

Boşnak kanadının Sırplara karşı zayıf düştüğü şeklinde genel bir kabulün olduğu Bosna Hersek devletinin, Kosova konusu için çekimser tutumuna rağmen Kosova ve Arnavutluk Arnavutlarının olumlu yöndeki insiyatifleri son oylamayla beraber Boşnak kanadın da Sırp kanadı ile hemfikir olup Kosova’ya karşı oy kullanmaları, Kosova’da Bosna Hersek karşıtlığının ve düşmanlığının artmasına sebebiyet vermiştir.

Arnavutlar arasında yayılan Bosna devletinin Boşnak unsuru için söylenen “akıllarını başlarına devşirmeleri gerek” gibi söylemlere ben de katılıyorum. Boşnaklar, kendilerini soykıran Sırplar ile birlikte hareket ettikleri müddetçe Arnavutlar gibi kardeş bir milleti kendilerine düşman etmektedirler. Sırplardan sana yar olmaz Bosnacım, Srebrenica için beraber göz yaşı döküyoruz, Sırplarla değil…

Neticede her ulus kendi öz iradeleri hususunda özgürdür, Bosna’nın Boşnak kanadı için tepki göstermeyen Bosna Hersek Boşnak halkına da ayrıyetten teşekkür ederim (!).

Kosova veya Arnavutluk böyle bir şey yapsaydı şahsımca ben Bosna lehine karşı çıkardım. Fakat Bosna’nın son dönemlerindeki tutumlarına baktığımda Bosna’yı Boşnaklardan daha çok sevdiğimi fark ediyorum, üzülüyorum. Bu sevgimi gereksiz bulmaya başladım.

YORUM YAP