Katolik Boşnaklar Nasıl Hırvat Yapıldı ?? » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 05:59

Katolik Boşnaklar Nasıl Hırvat Yapıldı ??

Katolik Boşnaklar Nasıl Hırvat Yapıldı ??
Son Güncelleme :

05 Kasım 2021 - 19:08

Katolik Boşnakların Hırvatlaştırılması, Avusturya Macaristan’ın Bosna’yı ilhakı ile 19. yüzyıldan 20. yüzyıla geçişte başladı. Bosna Hersekin sanayileşmesinin ve modernleşmesinin ilk aşamasında, siyasi, kültürel ve psikolojik nitelikte sonuçlar üretti, bu da onların yüzyıllara dayanan kimlik resmini değiştirip Bosna halkından Katolik Boşnakları, en azından ismen de olsa önce Katolik Hırvatlar, sonra da Hırvat ulusu haline getirdi.
Bosna’daki Hırvat propaganda faaliyetlerinin kurucusu, Hırvat hükümetinin bir paralı ajanı olan – Styepan Radiç idi.
Styepan Radiç ve kardeşi Bosna’ya gelene kadar hiçbir Katolik Boşnak kendini Bosnalı Hırvat olarak görmüyordu.
Radiç kardeşlerin propaganda faaliyetleri, millet olarak Boşnak ismini ortadan kaldırmayı ve Katolik Boşnakların yanı sıra İslam inancının Boşnakları arasında da Hırvat ulusal bilincini aşılamayı amaçlıyordu.
Müslüman Boşnaklardan daha sonra 1941 yılında, faşist Alman Nazileri tarafından kurulacak olan faşist Ustaşa lideri Ante Pavliç’in başkanlığında Bağımsız Hırvat Devleti’nde (NHD) başbakan yardımcılıklarını yapmış olan ünlü ve etkin iki entellektüel isim vardı. Biri, Yugoslav Müslüman Örgütü Başkanı Cafer Beg Kulenoviç ,diğeri  Behar dergisinin kurucusu ve yazarı, siyasetçi, çok zengin bir iş adamı da olan Ademaga Meşiç idi. Hatta Ademaga Meşiç, Boşnaklardan oluşan faşistlerin hizmetine verdiği bir ordu da kurmuştu. Bunların dışında çok sayıda Müslüman Boşnak ileri gelenleri Sırplara olan karşıtlıklarından dolayı kendilerini Müslüman Hırvat olarak gördüler.
NHD, 1945 yılında Alman Nazilerin savaşı kaybetmesi sonucu tarihten silindi ve kendini Müslüman Hırvat gören Boşnaklar, bu sevdalarından Sosyalist Yugoslavya döneminde tamamen vazgeçtiler.
 
NUSRET SANCAKLI…
 
Konu ili ilgili video için
 
https://www.youtube.com/watch?v=NNgIsOpQASc 

YORUM YAP