Karadağ Kolaşin Boşnakları'nın Göçü » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Nisan 2024 - 01:40

Karadağ Kolaşin Boşnakları’nın Göçü

Karadağ Kolaşin Boşnakları’nın Göçü
Son Güncelleme :

12 Ağustos 2015 - 11:11

KARADAĞ – KOLAŞİN BOŞNAKLARININ GÖÇÜ

(BOŞNAK : Eski Yugoslavya da müslüman olan halkın adı)

Yazan: Fatma GÜLKAN-BOŞNAK MEDYA ADANA TEMSİLCİSİ

1851 yılındaki nüfus sayımına göre Kolaşin nüfusu 6339‘dur. Bunun yüzde 65’ini müslüman. Yani nüfusun 4 binden fazlası Boşnak’mış.

1924 yılı ise, o yıla kadar Kolaşin’de kalan Boşnaklar’ın çoğunun Türkiye’ye, bir kısmının Sancak’a göç ettiği, dolayısıyla Kolaşin’de kitlesel bir Boşnak nüfusun son bulduğu tarihtir.

Karadağ sınırları içinde kalan Sancak bölgesinin Biyelo Pole belediyesinin yakınlarındaki Şahoviçi köyünde, Kurban Bayramı’na denk gelen 10 Kasım 1924 tarihinde, 600-750 Boşnak katledilmiştir. Boşnaklardan silahlar daha önce toplanmış olduğu için, katliam herhangi bir direnişle karşılaşmamıştır. Kaçmayı başaramayan Boşnakların korkunç bir şekilde katledilmiş olması dışında, o sıralarda nüfusun yüzde 73’ünü Boşnakların oluşturduğu Şahoviçi’de, tecavüzler ve soygunlar da yaşanmıştır. Sağ kurtulmayı başaran tanıklar, küçük çocukların anne-babalarının gözleri önünde kesildiğini, insanların samanlık içinde diri diri yakıldığını, imamların alnına haç kazıtılıp öldürüldüklerini, Kurban Bayramı nedeniyle kurban kesen bir Boşnakın ise bir grup tarafından ağaca asılıp, kurban gibi kesildiğini anlatmışlardır.

Şahoviçi katliamının özelliği, barış zamanında gerçekleştirilmiş olmasıdır. Bu katliamın gerçekleşmesine yol açan olay, Kolaşin belediye başkanı Boşko Boşkoviç’in öldürülmesiydi. Bu cinayeti, Şahoviçi ve Pavino Pole’nin Karadağlı başkanları siyasi ve ekonomik amaçlarla planlamış, bunun sayesinde ise bölgenin Müslümanlardan arındırılması sağlanmıştır. Bir plan çerçevesinde, yukarıda adı geçen Boşnak Yusuf Mehoniç ve yandaşları, Boşkoviç’in cinayetinden sorumlu tutulmuştur. Bu ise, kışkırtılan yaklaşık 2000 kişilik silahlı Sırp ve Karadağlının Müslümanlara saldırmasına yol açmıştır. Gerçi katliam Şahoviçi ile sınırlı kalmamış ve yakınlardaki Pavino Pole’ye de sıçramıştır. Orada da 80’in üzerinde Boşnak vahşice katledilmiştir. Bunun dışında civardaki Çeoçe, Draşkovina ve Sokolats gibi köylerde de, 100 üzerinde Müslüman öldürülmüştür. Hakiya Avdiç “Sancaklı Müslümanların Durumu” isimli kitabında, öldürülen bu 100 kişiden çoğunun adlarını vermektedir.

2011 Yılında Kolaşin de boşnak olan bir Pastahane sahibi tek bir zengin ailenin o yıllarda Kolaşin’den gitmediğini ve onun ailesi-çocuklarıyla birlikte kendi ailesi de dahil 8 boşnak asıllı ailenin Kolaşinde yaşadığını bizlere anlattı. Kolaşin sokaklarında dolaşırken turla gezenlerin dışında pek kimseye rastlamamıştık. Bomboş sokaklar vardı. Bugünkü nüfus 3000 civarındaymış. terkedilmek zorunda bırakılan KOLAŞİN bizlerin ziyaretini bekliyor.

YORUM YAP