" Kapija Katliamı "Boşnakların Tarihi Acılarından » Boşnak HaberBoşnak Haber

2 Mayıs 2024 - 11:24

” Kapija Katliamı “Boşnakların Tarihi Acılarından

” Kapija Katliamı “Boşnakların Tarihi Acılarından
Son Güncelleme :

20 Mart 2017 - 16:46

Kapija Katliam’ı Bosna Savaşında Bosna Hersek’  in kuzeydoğusundaki Tuzla şehrinde 25 Mayıs 1995 tarihinde yapılan katliamdır.Bu katliam da 71 kişi ne yazık ki hayatını kaybetmiştir.

1995 yılına gelindiğinde dönemin Bosna Sırp Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı Novak Cukiç in vermiş olduğu emir ile Sırp Cumhuriyeti Ordusunun Kapija semtini bombalaması sonucu 71 kişi hayatını kaybetmiş bu saldırıdan 125 kişi de yaralı şekilde kurtulmuştur.

Katiam’ın azmettiricisi olan Novak Cukiç 2009 yılında çarptırıldığı 25 yıl hapis cezasına rağmen Bosna Hersek Anayasa Mahkemesi’nin Novak Cukiç ‘in tekrar yargılanma kararı vermesinin ardından ne yazık ki tahliye edilmişti.

Bosna Hersek’in Kuzeydoğusundaki Tuzla şehrinde 25 Mayısta katliamın kurbanları törenle anılmakta ve unutulmaması için Anma Törenleri düzenlenmekte ve “Kapija Katliamı”  kınanmaktadır.

Bugün orda Mak Dizdar tarafında bir şiir yazılmakta: “Burada sadece yaşamak için yaşamiyoruz. Burda sadece ölmek için yaşamiyoruz. Burda yaşamak için ölüyoruz”

Sandro en küçük şehid’i oldu 3 yaşındaydı henüz.

Boşnak Medya olarak “Kapija Katliamın” da şehit olan 71 kişiyi Rahmetle anıyor ve bir daha böyle Katliamlar’ın yaşanmamasını diliyoruz. 

Şevket Kuçeviç-Zeynep Işıl Hamziç.

 

 

YORUM YAP