Kanuni Türbesinde Kimsenin Bilmediği Boşnakça Yazı » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Nisan 2024 - 14:14

Kanuni Türbesinde Kimsenin Bilmediği Boşnakça Yazı

Kanuni Türbesinde Kimsenin Bilmediği Boşnakça Yazı
Son Güncelleme :

23 Temmuz 2023 - 21:33

BİZANS İMPARATORU 1. MANUİL KOMNİNOS’UN 1151’DE YAZDIRDIĞI MERMER TABLETLERDEN BİRİNDE “BOSENTİKOS” KELİMESİ GEÇİYOR !
 
12. yüzyıldan kalma üzerinde Boşnaklar (Bosnalılar) yazılı bir taş tablet, Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesine nasıl geldi?
 
İstanbul’da Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesinde, Bizans imparatoru Manojlo Komnenos’un (I. Manuil Komninos, 1143-1180 yılları arasında tahtta olan Bizans imparatorudur) 12. yüzyıldan kalma, üzerinde Bosna halkının, Boşnakların adının yazılı olduğu taş bir tableti var.
 
O tablette Manoilo Comnenus kralı ve imparatoru, idaresi altında olan ülkeler ve halklar listelenmiştir. Ve en büyük Osmanlı hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman’ın mezarına gömülü olan o taş tablet – İmparator Manojlo Komnen’in fermanı – ne zaman ve neden oraya konduğu konusunda ünlü Boşnak tarihçi ve arkeolog Prof. Dr. Enver Imamović açıklık getirdi.
 
Bizans imparatoru Manoilo Comnenus (1143’ten 1189’a kadar hüküm sürdü) eski Roma İmparatorluğu’nun sınırlarını güçLendirmeye çalıştı. Prof. İmamović, o sırada Bosna da dahil olmak üzere Balkanlar ve Macaristan ülkeleri ve yöneticileriyle birçok savaş yürüttüğünü açıklıyor.
 
Bir dizi muharebede, 1151’de adı açıklanmayan bir Boşnak Ban’ın (Bey) da yer aldığı Tara Nehri üzerindeki ünlü muharebe gerçekleşti…
 
Savaşın sonunda Bizans imparatoru ile Baş Jupan Bankin arasındaki bir çatısması ile çözüldüğünü söyleyen bu savaşın bir kaydı var.
 
Pek çok tarihçi, “Baş Jupan Bankin” adının Bosna hükümdarı Ban Kulin için çarpıtılmış bir adı gizlediğine inanıyor.
 
Düelloda Bizans imparatoru, bir zamanlar Roma egemenliği altında olan tüm Balkan ülkelerini kazandı ve böylece o toprakları tekrar fethetti.
 
Konstantinopolis’e (bugünkü İstanbul) döndükten sonra imparator, savaş başarılarının Bosna Beyi (Bosna Banı) ve fethedilen topraklar da dahil olmak üzere fethedilen hükümdarları listeleyen mermer tabletlere kazınmasını emretti.
 
Bu mermer tabletlerden birinde “Dalmatikos yani Dalmaçya birinde de “Bosentikos” sıfat biçiminde bahsedilen Bosnalıların (Boşnakların) ülkesi var, yani Bosna ülkesi.
 
Prof. İmamoviç, 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesine bu mermer levhaların yerleştirildiğini açıkladı.
 
NUSRET SANCAKLI

YORUM YAP