İzvornik Sancağı ve Osmanlı'daki Önemi » Boşnak HaberBoşnak Haber

6 Mayıs 2024 - 11:24

İzvornik Sancağı ve Osmanlı’daki Önemi

İzvornik Sancağı ve Osmanlı’daki  Önemi
Son Güncelleme :

30 Ocak 2017 - 13:39

 

Zeynep Işıl Hamziç Boşnak Medya

İzvornik Sancağı, günümüzde Bosna Hersek’in sınırları içerisinde bulunan Zvornik şehrinde kurulmuş, Osmanlı İmp.nun bir Sancağıdır. 1462 yılında II.Mehmet tarafından Zvornik’in fetih edilmesinin ardından kurularak Rumeli eyaletlerine bağlanmış ancak Budin eyaletinin kurulmasıyla da Semendere Sancağına bağlanmıştır.1462’de kurulup 1580  yıllında da kaldırılmıştır. 

 

Sancağın toprakları Drina’nın kuzeydoğusun da bulunmaktadır.

Zvornik şehri, yüksek bir kaya üzerine oturtulan kale ve kalenin çevresindeki evlerden oluşmakta olup harika bir manzaraya sahiptir.Bu nedenle günümüzde kış turizmine canlılık getiren şirin dağ evlerin de konaklama yapmak için bir uğrak yeri olmuştur aynı zamanda. 

Nahiyeleri,

  • Maglay,Gradçaniça,Gradaçaç,Breçka,Bijeljina,İzvornik,Birçe 

İzvornik Sancağının önemine baktığımızda Saraybosna ile Belgrad’ı bağlıyan yol üzerinde bulunan ticaret ve alışveriş merkezi olmasıdır.

Tuz ve gümüş madenleri bakımından zengin olan İzvornik Sancağının günümüzde Sırbistan kısmına “Mali Zvornik” denir.

1991 yılında 81.295 kişi yaşamakta olup nüfusun yaklaşık % 60’ını Boşnak, % 38’ini Sırplar teşkil etmekteydi. Günümüzde Bosna-Hersek’in Sırp bölgesinde kalan kasabanın merkezinin nüfusu ise; 1991’de 14.584 iken savaş yüzünden Müslümanlar ve Hırvatlar burasını tamamen terketmişlerdir. 2000 yılında ferdi olarak geri dönenler varsa da sayıları azdır.

İzvornik de, 1992 deki savaşta burada çok sayıda Müslüman’ın ölmesinin ardından bir çok toplu mezar hala ortaya çıkmakta.Şehitlerimizi Allah’tan rahmet dileyerek bir kez daha anıyoruz.

 

YORUM YAP