Geleneksel Arnavut Ayakkabısı Opinga » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 02:45

Geleneksel Arnavut Ayakkabısı Opinga

Geleneksel Arnavut Ayakkabısı Opinga
Son Güncelleme :

15 Haziran 2022 - 11:53

Opinga veya Arnavutça Geg diyalektiğinde Apanga, alt tabanı sığır derisinden, üst tarafı ise renkli desenlere sahip yün veya kumaştan yapılan Arnavutların tarihi, geleneksel bir ayakkabısıdır.

Opinga’nın alt tarafı sadece tek bir parça sığır derisinden yapılır ve kenarları ayak şekline göre bükülerek üst taraflara doğru dikilir. Ayağın üstünü kapatan bölümünde ise yün veya farklı renk ve desenlerde kumaş türleri kullanılır. Bazı çeşitlerinde ayakkabıyı bağlamak için şeritler kullanılır.

Bazı bölgelerde ise, uçlarında kırmızı ve siyah yün ponponlu şeklinde kullanılmıştır.

Bu ayakkabı türü, basitlik ve şekil itibariyle genelde halk ayakkabısıdır. Sosyal statüye göre de zengin unsurlar katılarak çeşitlendirilmiştir.

Opinga, diğer balkan ülke kültürlerine de girmiş ve benzer adlarla anılmıştır. Romanya’da “opinca”, Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna-Hersek’te “opanak” Bulgaristan (opinka) olarak bilinir.

Etimolojik Köken

Opinga veya Apanga kelimesi etimolojik olarak eski Arnavutçada “Api” günümüz Arnavutçasında da aynı şekilde kullanılan “hapi”, Türkçesiyle “adım” kelimesinden gelir. (Adım atmak).

Opinga veya Apanga Tarihi

Opinga veya bu şekilde bir ayakkabı kullanımı, insanlık tarihinde çok eskilere dayanır. Şekil ve basitlik itibariyle de insanlığın ilk ayakkabı örneklerindendir. Tüm dünyadaki kültürlerde benzer örneklerle ayakkabılar giyilmiştir.

Opinga ile ilgili en eski arkeolojik kanıtlar, Arnavutların ataları olan İlirya kültürünün bir unsuru olarak M.Ö. 5-4. Yüzyıllara dayanmaktadır. Arnavut coğrafyasında kullanımına dair diğer kanıtlar ise 16. yüzyıl ikonografik ressamı Onufri’nin eserlerinden görülür.

Günümüzde

Opinga, tarihi süreçte tüm Arnavut coğrafyasında kullanılmıştır. Günümüzde ise sadece folklorik anlamda; halk kostümlerinde, bayram ve festivallerde, halk oyunları topluluklarında ve kültürel etkinliklerde kullanılır.

Ek Bilgi:

Arnavutların geleneksel giyim ve kostümlerinin Türkçe adlandırılması.

Veshjet Tradicionale Shqiptare: Geleneksel Arnavut Kıyafetleri
Veshjet Kombetare: Ulusal (Milli) Kıyafetler
Veshjet Popullore: Halk Kostümleri:
Kostumet Kombetare: Milli Kostümler

Kaynak: Arnavut.Com
“Arnavut Kültürü”

 

YORUM YAP