Faşist Bir Yazar : İvo Andriç » Boşnak HaberBoşnak Haber

4 Mayıs 2024 - 19:05

Faşist Bir Yazar : İvo Andriç

Faşist Bir Yazar : İvo Andriç
Son Güncelleme :

15 Eylül 2021 - 22:26

                                İVO ANDRİÇ’İN FAŞİST YÜZÜ ?!

İvo Andriç’in arkadaşı Volmir Durbeşiç’e yazdığı mektuptan bir bölüm;
“Vişegrad küçük burjuvazisinin (Boşnak) kızlarına tecavüz etmeyi hayal ediyorum.”
 
    Toplamda 106 bin Boşnağın öldürüldüğü 1941-1945 yılları arasında, Boşnaklara soykırım yapan çetniklerin ellerinde silahları ve İvo Andriç’in Drina Köprüsü romanındaki sözde Türklerin kazığa geçirdiği Sırp Radislav’ın hikayesine ait bölümünün kopyaları vardı. Çetnikler, Radislav’ın intikamını alıyoruz diye Boşnakları Drina Köprüsü’nde boğazlayıp cesetlerini Drina nehrine atıyorlardı.
Ünlü yazar ve bir zamanlar Yugoslavya Krallığı’nın yüksek diplomatlarından olan İvo Andriç, Ocak 1939’da, Sırbistan hükümetine, Arnavutluk nüfusunun bir kısmının Türkiye’ye göç ettirilmesi ile İtalya arasında Sırbistan’da Kuzey Arnavutluk’u (Kosova ve Orta Arnavutluk’taki Dıraç şehri ve bölgesi) kalacağı şekilde bölünmesini önerdiği “Kosova sorununu çözüm planı” hazırlamıştı.
İvo Andriç’in Saraybosna’daki Avusturya-Macaristan Veliahtı Prens Ferdinand suikastindaki Sırp aşırı milliyetçileri ve suikastçi Gavrilo Princip ile olan ilişkisi neden hiç konuşulmuyor?
     İVO ANDRİÇ, ÖYLE BÜYÜK BİR SIRP IRKÇISI İDİ Kİ, BİNLERCE YILLIK ANAVATANLARINDAN TÜRKİYE’YE GÖÇ ETMEK İSTEMEYEN BOŞNAKLARIN BOSNA HERSEK VE SANCAK’TA YOK EDİLMESİNİ,
YİNE BİNLERCE YILLIK ARNAVUT TOPRAKLARI OLAN BUGÜNKÜ ARNAVUTLUK VE KOSOVA TOPRAKLARININ ONLARIN ELİNDEN ALINIP, İTALYA İLE BÖLÜŞÜLMESİNİ VE ARNAVUTLARIN MÜSLÜMAN OLANLARINI TÜRKİYE’YE, KATOLİK OLANLARI İTALYA’YA KALACAK BÖLGEYE GÖÇÜRÜLMESİ, DİĞERLERİNİN DE SIRPLAŞTIRILMASINI PLANLIYORDU.
BU PLAN RESMEN İKİ MİLLETİ TARİH SAHNESİNDEN YOK ETMEK DEMEK İDİ.
  2.DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ NAZİ ALMANYASI BAŞKENTİ BERLİN’DE YUGOSLAVYA KRALLIĞI BÜYÜKELÇİSİ OLARAK HİTLER İLE BATI BALKANLAR KONUSUNU GÖRÜŞMÜŞ OLAN BU GİZLİ FAŞİST’İ YAZDIĞI KİTAPLAR İLE ONA ÖZELLİKLE VE KASTEN VERİLEN NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ ONU AKLAYAMAZ.
İvo Andriç 2. Dünya,Savaşı öncesi gerçeğini öğrenmek isteyenler, Michael Martens’in yazdığı “Ivo Andrić between Gavrilo Princip and Adolf Hitler / Ivo Andrić zwischen Gavrilo Princip und Adolf Hitler / Ivo Andriç, Gavrilo Princip ve Adolf Hitler arasında ” kitabını okumalarıdır.
Söz konusu kitabın tanıtım yazısı:
      İvo Andrić çoğunlukla yazar olarak biliniyor, ancak kendisi aynı zamanda siyasi bir aktivist idi. Başka hiçbir Nobel Ödülü sahibinin (Winston Churchill davası bir yana) Andriç kadar uluslararası siyasi öneme sahip olaylara doğrudan karışmamış olması dikkate değerdir.Arşivler bu iddiayı destekleyen belgelerle dolu. Genç bir adam olarak, daha sonra “Mlada Bosna” diye bilinen Radikal Milliyetçi Sırp hareketinin üyesi olmuş ve bizzat Velihat Prens Franz Ferdinand’ın katili Gavrilo Princip’i ile birlikte hareket ediyordu.
     Andrić, 1935-1939 yılları arasında Başbakan ve Dışişleri Bakanı olan Milan Stojadinović’in yakın yardımcısı olarak siyasi gücünün zirvesine ulaştı ve Yugoslav Krallığı Dışişleri Bakanlığı yardımcısı oldu.Stojadinović 1939’da görevden alındığında, yeni hükümet Andrić’i Berlin elçisi yaptı. Hitler onu ilk olarak Nisan 1939’da kabul etti ve daha sonra birkaç kez daha onunla görüştü.Andriç’in görevi Yugoslav ordusuna Alman silah tedarikini sağlamak olduğu için, Nasyonal Sosyalist Parti’nin ileri gelenlerinden Hermann Göring ile de görüşüyordu.Savaştan sonra Andriç (faşist geçmişinin gündeme gelmemesi için) bir daha asla Alman veya Avusturya topraklarına ayak basmadı ve bu ülkelerden gelen davetleri reddettiği gibi Güneydoğu Avrupa Devletleri’nden gelenleri de buna reddetmiştir.
   Onun hakkındaki yazılar Andrić’in hayatını detaylandırırken, sadece Yugoslaya’nın değil, aynı zamanda genel olarak 20. yüzyılın Avrupa tarihi de anlatılıyor.
Kaynak: Nusret Sancaklı
 
 
 
 
 
 
 
 

YORUM YAP