Eyüplü öğrenciler Srebrenitsa şehitlerini unutmadı » Boşnak HaberBoşnak Haber

16 Nisan 2024 - 11:12

Eyüplü öğrenciler Srebrenitsa şehitlerini unutmadı

Eyüplü öğrenciler Srebrenitsa şehitlerini unutmadı
Son Güncelleme :

12 Temmuz 2016 - 11:04

Srebrenitsa soykırımının 21. yıldönümü kapsamında, savaş döneminde BM askerlerinin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker’in katılımıyla anma töreni düzenlendi.

Avrupa’da, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa soykırımının 21. yıl dönümünde, savaşta Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki askerlerin üs olarak kullandığı Potoçari’deki eski akümülatör fabrikasında anma töreni düzenlendi.

Aileleri teselli ettiler, acılarına ortak oldular

Eyüplü başarılı öğrenciler için gerçekleştirilen program kapsamında Bosna Hersek’e gelen Başkan Remzi Aydın ve 100 öğrenci, Srebrenitsa katliamında kayıp 127 kişinin cenaze törenine katıldılar, Srebrenitsa şehitlerini andılar. Şehitlerin aileleriyle bir araya gelen ve onların acılarını dinleyen öğrenciler, katliamda yakınlarını kaybedenlerin ellerini öptüler. Ailelerin acılarına ortak olan Eyüplü gençler onları teselli ettiler. Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın ile birlikte cenaze namazında saf tutan öğrenciler katliamın yapıldığı fabrikayı da gezdiler. Cenaze töreni sonrası, öğrenciler Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker ile bir araya geldi.

“Eyüp Belediye Başkanımız Remzi Aydın’ı tebrik ediyorum”

İstanbul’un Eyüp ilçesinden Srebrenista katliamında hayatını kaybedenlerin cenaze törenlerine katılmak için Bosna Hersek’e gelen öğrencilerin olmasından mutluluk duyduğunu dile getiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, “Eyüp Belediye Başkanımız Remzi Aydın’ı çok tebrik ediyorum. Tarihimizi, kültürümüzün ve dini değerlerimizin ortak olduğu bu coğrafyada bu tür katliamların yapıldığı bölgede gençlerimizin ve çocuklarımızın gelip burada bilgilenmesi hayırlı bir adım.” şeklinde konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Eker Srebrenista Katliamını lanetlediğini belirterek, insanlığın bağrına ve vicdanına kastedilmiş bir yer olduğunu söyledi. Geride kalan insanların daha fazla acı yaşamaları için katledilenlerin parçalanarak farklı yerlere dağıtıldığına dikkati çeken Eker, “Srebrenista’da hala kayıp olan binin üzerinde insan var. Bugün 127 kayıp cenazeler bulunarak defnedildi. Bosna genelinde 8 bin civarında var. Bunların bulunması lazım” dedi.

Birleşmiş Milletler sisteminin ne kadar yetersiz olduğunu da Srebrenista katliamının gösterdiğini vurgulayan Eker, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediği dünya 5’ten büyüktür sözünün bunun için gerekli olduğunu belirtti. Eker, “Bu vahşi ve menfur, kurbanları sadece Müslüman ve Boşnak olduğu için katledildiği bu katliam, BM siteminin ne kadar yetersiz ve insanları zalimlerden korumakta ne kadar kıyafetsiz olduğunu gösteriyor. İnsanlık bunun üzerine bir çözüm üretebilmeli. Bundan sonra benzersiz katliamların olmaması için” diye konuştu.

Bu tür dramlar bir daha yaşanmasın

Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın da, eğitime ve öğrencilere yönelik çalışmalar yapmaya devam ettiklerini anlatarak, çalışmalarında coğrafyanın sadece ülkeyle sınırlı olmadığını, gençlerin bu coğrafyaları görüp tanımalarını istediğini söyledi. Gençlerin buradaki kültürel, tarihsel ve yaşamla ilgili bağlılığı görüp hissetmelerini istediklerini kaydeden Başkan Aydın, bu sene 100 öğrenci ile geldiklerini belirtti. Srebrenista da bir insanlık katliamını gördüklerini vurgulayan Başkan Remzi Aydın, “Bugün, bulunan 127 cenazenin defin işlemleri yapılıyor. Unutulmaması gereken bir olayı çocuklarımıza hissettirmeye çalışacağız. Çocuklarımız da heyecanlılar, insanın gerçekten cenazesini tam olarak gömmenin bile lütuf olduğunu anlamış bulunuyoruz. 20 yılda sadece bacak kemiğine ulaşıp onu defnetmenin buruk mutluluğunu yaşıyorlar. Gönül ister ki bu tür dramlar bir daha yaşanmasın. Bu sadece bundan sonraki yaşamımızda, bu tür dramların ve insanlık dışı olayların yaşanmaması adına, bunları engelleme adına bir bilinçlendirme çabası diyebiliriz. “ dedi.

 

Kaynak: http://www.istanbulajansi.ist/haber/eyuplu-ogrenciler-srebrenitsa-sehitlerini-unutmadi/55367

1

YORUM YAP